Işık Koşaner'in istifa gerekçesi mi?

Oda TV'de ele geçirilen “Işık Paşa, Değerlendirme” isimli fişleme dosyası, istifa eden eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’i istifaya götüren sürecin perde arkasına ışık tutuyor.

Giriş Tarihi 23 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 23 Eylül 2011, 14:04
Işık Koşaner’in istifa gerekçesi mi?

İÇİNDEKİLER

Star'ın haberine göre, eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'i istifaya götüren sürecin perde arkasına ışık tutan belge ortaya çıktı.

Oda TV'de ele geçirilen Işık Koşaner'le ilgili fişleme dosyasında "Davalara karşı ilgi uyandırılması ve astların rahatsız olduğuna ilişkin bilgi destek ve etkilemeye yönelik çalışma yürütülmesi önem arz emektedir" deniliyor.

Oda TV'de ele geçirilen "Işık Paşa, Değerlendirme" isimli fişleme dosyası, 'sanık askerlere yardımcı olamadığı' için istifa eden eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'i istifaya götüren sürecin perde arkasına ışık tutuyor. Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu dönemde hazırlanan fişlemede Koşaner'in, Ergenekon ve Balyoz sanığı askerlere sahip çıkması için nasıl yönlendirileceği anlatılıyor. Belgede Koşaner'in hastalıklarından, kullandığı ilaçlara kadar herşey tek tek not edilmiş.

'İkna edilirse fikirleri değişir'

"Işık Paşa, Değerlendirme" isimli fişleme dosyasında demokrat bir kişiliğe sahip olduğu belirtilen Koşaner'in darbe davası sanığı askerlere sahip çıkması için yapılması gerekenler şöyle anlatılıyor: "İkna edilirse fikirlerini değiştirir. Yetki ve sorumluluklarının dışına çıkmaktan kaçınır. Yönerge ve kurulların dışına çıkmaz ve hukuki sorumluklara önem verir. Bu kimliği hukuka saygılı kişiliği bir şekilde kırılarak yürüyen davalar ve tutuklu aydın Atatürkçülere sahip çıkması sağlanmalıdır." Belgede ayrıca "Davalara karşı ilgi uyandırılması ve astların rahatsız olduğuna ilişkin bilgi destek ve etkilemeye yönelik çalışma yürütülmesi önem arzetmektedir" talimatı veriliyor.

'Suç işleyen cezasını da çekecek'

Fişlemenin "Ergenekon" başlığının altında ise şöyle deniliyor: "Astlarını korumak isteyen bir görüntü vermekle birlikte kanun dışına çıkanlarında gereken cezayı alacaklarını ve yapacak bir şey bulunmadığını ifade ediyor. (...) Belki abartılı buluyor. Ancak hukuki olmayan faaliyetlerinde arkasında durmuyor. Kendisine yansıyan konuların üstünü kapatmaya yönelik her hangi bir çalışma yaptırmadı." Generallerle yapılan bir toplantıda Koşaner'in evinde cephanelik çıkan eski Yarbay Mustafa Dönmez'le ilgili sözlerine de yer veriliyor: "...'Adamdan çıkanlar ortada. Yapacak bir şey yok. Suç işleyen cezasını çekecek. Anlatın astlarınıza bunu"

Sınır ötesi ile terör bitmez

Fişleme belgesinde Işık Koşaner'in Kürt sorunu ve PKK'ya yönelik operasyonlara bakış açısı da kendi ağzından cümlelerle anlatılıyor. Belgedeki "Kürt Sorunu" başlığının altına "Barışçıl çözümden yana. PKK'ya katılmaların engellenmesi gerektiğini düşünüyor" notu düşülmüş.

Sınır ötesine 25 kez gittik de ne oldu?

Koşaner'le ilgili fişleme dosyasındaki "Sınır ötesi" başlığının altına da Koşaner'in "Sınır ötesi operasyon adamın belini kırmaz, amacına ulaşmaz. Operasyon yapıp 200 kişiyi öldürürseniz bu marifettir. Ama örgüt zamanını kendi seçiyor, biz onları bekliyoruz. Bir yere yükleniyor. Bir sonuç alıyor. Bunu muharebe kazanmış gibi söylüyor. Bunu her zaman yapabilir. 150-200 kişiyi toplayabilir. Sınır ötesi operasyon bunu engelleyebilir mi? Engelleyemez mi? (...) Ben 1994 ve 2004 de oradaydım 25 kere gittik de ne oldu. Günü kurtarıyoruz" sözlerine yer verilmiş. Koşaner'in sözleri şöyle devam ediyor:

'Bırakın teröristler dağda otursunlar'

"Yine eylem yaparlar. Ama yaptığını yanına bırakmazsan zor gelir. Dağlıca'ya geldi. Elini koluna sallayarak gitti. Yine gelir elini kolunu sallayarak giderse bir daha gelir. Geldiğinde haddini bildireceksin... Terör örgütü geldiğinde sen ona bir darbe vurursun, 150-200 tanesini sersen, kamuoyuna göstersen bir daha zor gelir.

(...) "Terörist öldürmekle bitmez. Öyle bir şey yapmalıyız ki örgüt hem var olacak, hem başarılı olmayacak. Halkı yanına çekemeyecek. Bırak dağda otursun. Sen onun ikmalini kes. Eylemini engelle, orada dursun. İki yaka dağlarındaki teröristten bana ne, orada dursun. Terör örgütü eylem yapmak zorunda yaşamak için. Bedelini ağır öderse zor eylem yapar."

İrticaya karşı tavır alması sağlanmalı

İrtica ve irticai yapılanmalara karşı tavır alması için hazırlanacak doküman ve belgeler kendisine arz edilmeli ve irtica karşısında tavır alması sağlanmalıdır.

Masonlara karşı seviyelidir. Her davete, küçük bile olsa cevap veren bir yapıya sahip olmasına karşın Masonlara seviyeli yaklaşımı izaha muhtaçtır. (Yahudi firmalardan gelen tekliflere) Elalemin Yahudisine para kaptırma meraklısı değiliz ama bu malzemelere ihtiyacımız var diyor.

Diğer Kuvvetlerle diyaloğu:

Başbakanlık genelgesi gereği ilgili birimlerle koordineye önem veriyor. Ergun Saygun, Erdal Ceylanoğlu ve Aslan Güner'i sevmiyor.

Başbuğ'u tasvip etmiyor

ODATV'den çıkan fişleme belgesindeki "İlker Paşa ile diyaloğu" başlığının altında çarpıcı bilgiler veriliyor. "İlker Paşa'nın yaptıklarını ve emirlerini genel olarak tasvip etmediğine hakim kanaat var" denilen fişlemede "Genelde İlker Paşa'ya karşı soğuk ve renksiz. Bir arada oldukları dönemlerde hiç konuşmadığı, sorulursa kısa cevaplar verdiği biliniyor. İlker Paşa zamanında verilmiş bir takım emirler ile ilgili hiç sorgulama yapmamış ve takipçisi olmamıştır. İlker Paşa'nın uslup ve duruşundan rahatsız olduğu bilinmekte. Başbuğ'un Balıkesir'de yaptığı basın açıklamasından ve üslubundan rahatsız" deniliyor. Başbuğ, Balıkesir'de Aktütün saldırısıyla ilgili Heron görüntülerine tepki göstermişti.

Hükümetle ilişkileri germesi sağlanmalı

ODATV'den çıkan Işık Koşaner'le ilgili fişlemede Koşaner'in AK Parti'ye bakışıyla ilgili değerlendirme ve yapılması gerekenler de var. Koşaner'in, demokrat yapısı gereği Genelkurmay Başkanı olduktan sonra ilişkileri olması gibi yürüteceği belirtilerek "Siyasi konularda renk vermiyor. Ancak demokrat yapısı gereği ilişkileri olması gerektiği gibi sürdürecek. Hükümet ile ilişkilerin gerilmesi ve ihtilafın körüklenmesi yakın gelecek açısından önem arz etmektedir" deniliyor.