Örtülü sınava Danıştay freni

Danıştay, ALES sınavında türban örtülmesine izin veren düzenlemeyi durdurdu: Başörtüsü fiziksel teşhiste sorun oluşturabilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ocak 2011 Güncelleme 20 Ocak 2011, 01:35
Örtülü sınava Danıştay freni

İÇİNDEKİLER

Danıştay 8. Dairesi, 2010 Akademik Personel ve Lisans Üstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) sonbahar dönemi kılavuzundaki kılık kıyafetle ilgili düzenlemelerin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu. 19 Aralık'ta yapılan ALES için hazırlanan kılavuzda, öğrencilerin sınav başvurusu yaparken yanlarında "bir fotoğraf" getirmeleri istenmişti. Ancak fotoğraf konusunda "öğrencinin başının açık olup, olmayacağı" belirtilmemişti. Bu nedenle de ALES'e başörtülü adaylar da girebilmişti. Eğitim-İş Sendikası, kılavuzda fotoğraf için "Adayın başının açık olması gerekir" ibaresinin yer almadığını belirterek, dava açmıştı. Davaya bakan Danıştay 8'inci Dairesi, önce Yükseköğretim Kurulu ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin savunmalarını aldı.

HUKUKA AYKIRI
Dava konusu düzenlemenin hukuken kabul edilemez olduğunu belirten Daire, kılavuzda adayın başının açık olması gerektiğine yönelik bir ibarenin yer almaması nedeniyle, "başı örtülü olanların da sınava girebilmelerinin yolunun açıldığına" dikkat çekti. Kılavuzdaki kılık kıyafetle ilgili düzenlemenin yürütmesini oybirliğiyle durduran Daire, "Türban fiziksel teşhiste olumsuzluklar yaratabilir" dedi.

'iTiRAZ EDECEĞiZ'
Danıştay'ın başörtüsü kararı tepki topladı. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "Söz konusu gelişmeyi hukukçulara inceleteceğim. Karara itiraz edeceğiz" dedi. Karara AK Parti'den de sert tepki geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, "Yasal ve anayasal olmayan bir karara imza attılar" eleştirisinde bulundu.