CHP’yi saran korku

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "yeni tüzük" konusundaki kararı CHP'de yeni bir korkunun kapısını araladı.

Giriş Tarihi 30 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 01 Kasım 2010, 12:54
CHP’yi saran korku

İÇİNDEKİLER

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "yeni tüzük" konusundaki kararının ardından ortaya atılan "hukuksuzluk" iddiaları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından inceleniyor. Genel Sekreter Önder Sav ve ekibinin, Başsavcılık yazısındaki "Yapılan bu tüzük değişikliklerine ilişkin hükümlerin kurultayda seçilecek organların seçimine doğrudan etkisinin olmadığı anlaşılmıştır" bölümünden hareketle "kurultaya gerek olmadığı" sonucunun ortaya çıktığına işaret etmesine rağmen CHP'nin hukukçu kökenli Milletvekili Atilla Kart ile partinin bir dönem ağır toplarından, Baykal'ın sağ kolu olan Ankara Milletvekili Eşref Erdem "hukuksuzluk iddialarını" gündeme getirmişti.

İki milletvekilinin BUGÜN aracılığıyla kamuoyuna yaptığı açıklamaların, Kılıçdaroğlu tarafından değerlendirildiği öğrenildi.

SPY 14/5'İ İNCELİYOR

BUGÜN'de yer alan habere göre, Kılıçdaroğlu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yazısında da vurgu yapılan Siyasi Partiler Yasası'nın (SPY) 14/5. maddesi kapsamında değerlendirme yapıyor. Kılıçdaroğlu, Başsavcılık yazısı ile 22-23 Mayıs 2010 tarihindeki kurultaydan bu yana Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve kararlarının "yok hükmünde olduğu" iddiasını, SPY'nin sözkonusu maddesi kapsamında değerlendiriyor.

MYK'YI İBRA YETKİSİ KONGREDE

SPY'nin 14/5. maddesinde şu düzenleme yer alıyor:

"Parti genel başkanını, partinin merkez karar ve yönetim kurulu ile merkez disiplin kurulu üyelerini gizli oyla seçmek, partinin tüzük ve programında değişiklik yapmak, partinin gelir-gider hesabını kabul ve merkez karar ve yönetim kurulunu ibra etmek veya kesin hesabı reddetmek, kanunlar, parti tüzük ve parti programı çerçevesinde toplumu ve devleti ilgilendiren konularla kamu faaliyetleri ve parti politikası hakkında genel nitelikte olmak şartı ile temenni kararları veya bağlayıcı kararlar almak, kanunun veya parti tüzüğünün gösterdiği sair hususları karara bağlamak, partinin kapanmasına veya başka bir partiye birleşmesine ve böylece hukuki varlığı sona erecek partinin mallarının tasfiye veya intikal şekline karar vermek büyük kongrenin yetkilerindedir."

PM'DEN SÜRPRİZ ÇIKAR MI?

Parti kulislerinde ise, gözler 3 Kasım Çarşamba günü gerçekleşecek Parti Meclisi'ne (PM) çevrildi. PM'de, Kılıçdaroğlu'nun, yeni Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) atadığı isimleri açıklaması bekleniyor. Ancak hukuksuzluk iddiaları ve Kılıçdaroğlu'nun, önceki gece, bir televizyon kanalında, partinin genel sekreterinin değişeceğini açıklaması nedeniyle PM'den sürpriz bir kararın çıkabileceği de iddia ediliyor. Bu nedenle CHP'deki tüm taraflar, çarşamba günü toplanacak PM'yi bekliyor.

KART VE ERDEM NE DEMİŞTİ?

CHP'nin hukukçu kökenli Milletvekili Atilla Kart, Yargıtay kararının ardından "Genel başkan seçiminin dışındaki organların yasal dayanağı yoktur. Parti yönetiminin istifa ederiz, yeni PM'den MYK oluşturur söyleminin hiçbir dayanağı yoktur. Onların istifa etmesi yasal olarak söz konusu değil. Çünkü genel başkan dışındaki tüm organlar düşmüştür" demişti.

Ankara Milletvekili Eşref Erdem de, "Kurultayda, başkanlık divanının açılışından sonra tüzük değişikliği ile ilgili prosedür eksik ve tamamen yanlıştır. Siyasi Partiler Yasası'nın (SPY) 14. Maddesi ile parti tüzüğünün 54. ve 55. maddelerine aykırıdır. Bu işlemin yenilenmesi gerekir. Bunun yeri de kurultaydır. Bu işlem tamamen hukuki dayanaktan yoksundur. Ancak kurultayla düzeltilir" açıklaması yapmıştı.