Normal yolla çocuk sahibi olmak lüks

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ekim 2010 Güncelleme 25 Ekim 2010, 11:16
Normal yolla çocuk sahibi olmak lüks

İÇİNDEKİLER

Çocuk yapmakta zorlanan çiftlerin sayısı giderek artıyor. Bu artışa paralel olarak araştırmalar son 50 yıl içerisinde erkeklerin sperm kalitesinin ve sperm sayısının azaldığını gösteriyor. Sperm sorunu kötü beslenmeyle çok yakından bir ilişki içerisinde. Özellikle yeme bozuklukları üreme fonksiyonları üzerinde olumsuz etki yaratarak kısırlık riskini arttırmaktadır. Sperm kalitesi ve sayısında ki düşüş için modern yaşamın olumsuz koşulları ciddi tehdit olarak gösterilse de bu iddialar için somut bir kanıt yok ancak olasılıkları yüksek. Örneğin mesleği şoförlük olan ve uzun süre oturmak zorunda kalanlar ile laptoplarını kucaklarında kullanan erkekler üzerinde yapılan çalışmalar fazla ısı sebebiyle sperm sayısında azalma olduğunu gösteriyor. Sperm kalitesini tehdit eden bir unsur sigara ve alkol.Özellikle sigara penise kan akışını azaltmakta, beraberinde ereksiyon sorunlarını da meydana getirmektedir.

Sağlıksız diyetler
Sağlıksız ve düşük kalorili zayıflama diyetler kısırlığa sebep olmaktadır. Sağlıksız diyetler kadınlarda östrojen hormonu düşüklüğüne neden olurken erkeklerde testosteron seviyesinde düşüşe ve sperm sayısının azalmasına neden olmaktadır.

Şişmanlık da büyük etki
Aşırı şişmanlığın çocuk sahibi olmak isteyen kadınların önünde engel olduğu biliniyor. Tıpkı kadınlarda olduğu gibi erkeklerde şişmanlık sperm sorununun yaşanmasına neden olurken yine araştırmalar şişmanlığın spermde DNA hasarına yol açtığını gösteriyor. Yine bir başka araştırma vücut kitle indeksi ideal sınırlarda olan kişilerin sperm miktarının VKİ normal değerlerin üstünde olan kişilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Ne yediğiniz çok önemli
İşte sağlıklı ve dengeli beslenme bir mesaj daha iletiyor. Ne yediğiniz sperm kalitenizi gösteriyor. Doğru tüketilecek gıdalarla, sperm sayısını arttırmak mümkün olabilmekte. Dünya Sağlık Örgütü normal sperm sayısını 20 milyon ve üstü olarak kabul ediyor önceleri bu rakam hayli yüksekken değişen şartlar ve araştırmalarında gösterdiği gibi Hatalı beslenme alışkanlıkları Batı toplumlarını bir sorunda daha birleştiriyor. Vitamin mineral ve antioksidanların yeterli ve kaliteli sperm üretiminde önemli rolü vardır.

Çinko eksikliği
Çinko spermler ve menideki bir çok farklı maddenin yapımında ve üremede çok etkili bir elementtir. Eksikliği ise sperm üretimini ve kalitesini düşürürken erkeklik hormonu olan testosteronun salgılanmasını da engellemektedir. Çinkoyu zengin kaynakları olan kırmızı et,tavuk,kabuklu deniz ürünleri ,yumurta baklagiller, susam,kabak çekirdeği ve buğdaydan karşılayabilirsiniz.