Ameliyat sonrası geç dönem problemleri

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ekim 2009 Güncelleme 15 Ekim 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Prostat ameliyatları sonrasındaki problemler, hastanın vücut sağlığına genellikle direkt bir zarar vermez. Görülen problemler arasında aslında hastanın sosyal hayatı için iktidarsızlıktan da daha önemli olabilen idrar kaçırmadır. Ama kalıcı idrar kaçırma çok nadir olduğu için hastaların bu konudaki sorunu pek büyük değildir. İyileşme sürecinin ilk başlarında daha sık olabilen idrar kaçırma, giderek azalır ve hastada önemli bir problem oluşturmaz.

İdrar kaçırma : Ameliyat sonrası görülen bu sorunun iki nedeni vardır. Birincisi, idrar tutucu kasın zedelenmesidir. İkincisi ise mesanenin ameliyata verdiği cevaptır. Uzun süredir önündeki engele rağmen idrar boşaltmaya çalışan mesane, yıllar içinde yavaş yavaş oluşan tıkanmaya karşı bir cevap ve uyum göstermiştir. Uzun bir süreçte gelişen bu durumun ameliyatla çok kısa süre içinde hızla değişmesi sonucu, alt idrar sisteminin yeni duruma uyum göstermesi kolay olmayabilir. Bu yeni dönemde oluşan dinamik değişiklikler nedeniyle mesanede ani ve güçlü kasılmalar sonucu idrar hızla atılır. Durdurmak için adalenin kasılmasına zaman kalmaz veya gücü yetmez. İdrar kaçırma daha sık olarak mesanenin uyum sorunuyla ilgili olduğunda, idrar torbasının ameliyat sonrası oluşan yeni duruma uygun davranması da, zaman içinde oluştuğundan dolayı, sonuçta hastada bir sorun kalmaz. Ancak idrar tutucu kasın zedelendiği nadir durumlarda, devamlı idrar kaçırma yaşanabilir. Ama bunun çözümü vardır. Basit bir operasyonla idrar tutucu kası güçlendirecek özel madde zerkedilir. Son zamanlarda, küçük binlerce baloncuk yapıdan oluşan özel bir madde kullanılmaktadır. Bazen de idrar yolunun etrafına konulan ve büyüklüğü ayarlanabilen balonlar ile tedavi sağlanır. İdrar akımının durumuna göre bu balonların içine sıvı vererek veya boşaltarak, idrarın kaçmaması ve rahat akması sağlanır.

Meninin geri kaçması : Ameliyatın sık görülen bir yan etkisidir. % 80 civarında hastada meni idrar torbasına doğru geri akar. Bilinmesi gereken şey, meninin gelmemesi hastanın zevk almasını veya orgazm olmasını engellemez. Ayrıca, sertleşme bozukluğuna da neden olmaz. TU-IP denilen bir cins prostat ameliyatı tekniğinde meninin geri kaçması görülmez. Tecrübelerime göre, bu tekniği özellikle küçük prostatlarda ve nispeten daha genç yaşlardaki prostat hastalarında kullanmak, konuya iyi bir çözüm getirir. Meninin geri kaçması, aslında sadece çocuk yapmayı engeller ama hasta yine de isterse çocuk sahibi olabilir. Böyle durumlarda, normal yoldan çocuk sahibi olamayanlarda, günümüzde başarılı tedaviler uygulanmaktadır

İdrar yolu darlığı : Penisin içinden geçen idrar yolunda, içten zorlanma nedeniyle oluşur. Açık ameliyatlarda hemen mesane ile idrar yolu başlangıcının birleştiği yerde görülür. Mesane boyu darlığı denilen bu durum, idrar yolundan girerek açılır. TUR veya lazer ameliyatları sonrası görülebilen darlıklar ise ameliyat sırasında kullanılan aletin yapabileceği zedelenme nedeniyle oluşur. Bunlar genellikle idrar borusunun nispeten dar olan kısımlarında görülür. En rahat çözümü holmium lazer ile darlığın açılmasıdır.

Hastalığın tekrarlaması : Bazen hastalığın ilerki yıllarda tekrarladığı görülebilir. Her hangi bir prostat ameliyatından sonra tekrarlama olduğunda, genellikle bir TUR ameliyatı ile düzeltme yapılabilir. Eğer ameliyatsız prostat tedavisi sonrasında tekrarlama olmuşsa, yeni bir ameliyatsız mikrodalga tedavi bu durumda tekrar edilerek sorun çözülür. Ender görülebilen ameliyat sonrası problemleri düşünerek tedaviden kaçınmak, bu sorunlardan daha önemli sonuçlar getireceğinden, hastalarıma gerekli tedaviden kaçınmamaları gerektiğini hatırlatmak isterim.