Ses kısıklığına dikkat! İki haftadan uzun sürüyorsa ciddi hastalıkların belirtisi olabilir

Ses kısıklığı ya da ses bozukluğu, ciddi hastalıkların belirtisi olabiliyor. İki haftadan uzun süren ses kısılması ihmale gelmiyor. Uzmanlar, “İyileşme görülmüyorsa doktora başvurun” diyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ağustos 2023 Güncelleme 02 Ağustos 2023, 06:56
Ses kısıklığına dikkat! İki haftadan uzun sürüyorsa ciddi hastalıkların belirtisi olabilir

İÇİNDEKİLER

Ses kısıklığı ya da ses bozukluğu, ciddi hastalıkların belirtisi olabiliyor. Prof. Dr. Serap Köybaşı Şanal, yetişkinlerde 2 haftayı geçen ses kısıklığının arkasında kanser olabileceğine dikkat çekiyor. Uzun süreyle ara vermeden konuşma, bağırma, konuşurken boynun kasılması, çok hızlı konuş- ma, inişli çıkışlı konuşma, telefonla uzun süreli konuşma gibi sesin yanlış kullanılmasının ses tellerini hasarlandırarak fonksiyonel disfoniyle sonuçlanabildiğini belirtiyor.

SİNİR FELCİ OLABİLİR
Ses hijyenine dikkat edilmemesi durumunda ses tellerinde nodül, polip, ödem, kanama, kist, sulkus, granulom vb patolojilerin ortaya çıkabildiğini söyleyen Şanal, "Ses bozukluğunun nedeni, hiç ses çıkaramama/afoni şeklinde psikojenik veya ses tellerini hareket ettiren sinir felci de olabilir. Özellikle yetişkinlerde 2 haftayı geçen ses kısıklığının arkasında kanser olabileceği unutulmamalıdır" uyarısında bulunuyor. "Ses terapisi özellikle fonksiyonel ses bozukluklarında önemli bir yer tutar. Bu tedaviye uygun olmayan hastalarda ise mikroskobik ses cerrahisi de uygulanır" diyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN