Şeker hastalığı kilo seviyor! Diyabet riskini mezurayla ölçün

Diyabet, kilo seviyor! Araştırmalara göre göbekli insanlarda şeker hastalığı daha sık görülüyor. Sağlıklı bir hayat için bol yürüyüş ve doğru beslenmek gerekiyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Kasım 2019 Güncelleme 17 Kasım 2019, 07:57
Şeker hastalığı kilo seviyor! Diyabet riskini mezurayla ölçün

İÇİNDEKİLER



Pankreasın
az ya da hiç insülin salgılamaması sonucu ortaya çıkan diyabet, yani şeker hastalığı tedavi edilmediğinde hayatı tehdit ediyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Özkutucu, yazı dizisinin son gününde çağın vebası olarak adlandırılan diyabetle ilgili bilinmesi gerekenleri açıklıyor.




GENETİK FAKTÖRLER...
Diyabet, TİP-1 ve TİP-2 olmak üzere ikiye ayrılıyor. TİP-1, pankreasın insülin üretememesi sonucu ortaya çıkıyor. Bu nedenle bu tip diyabetin mutlaka insülinle tedavi edilmesi gerekiyor. TİP-2 diyabet ise genetik faktörler, yanlış beslenme, hareketsizlik ve fazla kilonun sonucu olarak ortaya çıkıyor. Hastalar ilk olarak ilaç tedavisiyle kan şekerini dengelemeye çalışıyor. Ancak bu fayda etmezse o zaman TİP-2 diyabetlilerde insülin tedavisine başlanıyor. Dr. Özkutucu, kilo kaybı olan, kan şekeri haplarla düşürülemeyen veya ciddi enfeksiyonu olan hastalara kısa süreli veya devamlı insülin başlanacağını vurguluyor.



EGZERSİZ YAPIN
Diyabet tedavisinde egzersiz önemli bir yer tutuyor. Egzersiz ile kaslar glikozu (şeker) kullandığı için kan şekeri daha kolay düşüyor. Araştırmalara göre TİP-2 diyabet, kilolu insanlarda daha sık görülüyor. Bel çevresi kalınlaştıkça, insülin direnci artıyor. İnsülin direnci arttıkça da kilolar katlanıyor. İnsülin direncine bağlı şeker dalgalanmaları nedeni ile kişinin diyete uyumu zorlaşıyor. Şeker yükseldikçe pankreasta tahribat artıyor. Pankreasın insülin üreten hücrelerinde tahribat yüzde 70'i geçerse diyabet başlıyor.



DÜŞÜĞÜ DE TEHLİKELİ
Şekerin yükseği kadar düşüğü de risk oluşturuyor. Kandaki şeker oranının 70 mg'ın altına düşmesine hipoglisemi deniyor. Kan şekeri 50'nin altına indiğinde hastada bilinç kaybı gelişiyor. Düşük kan şekeri acil müdahale edilmezse ölüme neden olabiliyor. Son yıllarda hipoglisemik atakları veya kısa sürede kan şekerinin düşmesi, yaşlı hastalarda kardivasküler nedenli ölümleri arttırdığı biliniyor.


UZM. DR. FÜSUN ÖZKUTUCU - A'DAN Z'YE DİYABET

-BİTTİ-

HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL