Vertigo nedir? Vertigo nasıl geçer? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Baş dönmesi ve denge sorunlarına neden olan vertigo, hayatı kabusa çeviriyor. Doğru kontrol ve tedavi, bu hastalığın neden olduğu şikayetlerden kurtulmaya yardımcı oluyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Eylül 2019 Güncelleme 02 Eylül 2019, 07:55
Vertigo nedir? Vertigo nasıl geçer? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

İÇİNDEKİLER

NÖROLOJİK hastalıklar, yaşam kalitesini düşürüyor. Zaman zaman hayatı tehdit ediyor. En sık görülen sinir sistemi hastalıklarının başında vertigo geliyor. Vücudun denge sisteminde yaşanan bir sorun nedeniyle ortaya çıkan bu hastalığın tedavisinin ihmal edilmemesi gerekiyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Nurettin Varolgüneş, vertigoyla ilgili şu bilgileri paylaşıyor:

İŞİTME AZLIĞI VARSA...
Vertigo, her 100 kişiden 3'ünde görülüyor. En yaygın şikayetleri arasında baş dönmesi ve iç kulaktaki denge sisteminde ortaya çıkan sorunlar bulunuyor. Vertigo ayrıca kulak çınlaması, işitme azlığı, bulantı ve kusma gibi şikayetlere neden oluyor.

KONTROL VE TEDAVİ ŞART
Vertigo sendromunda bulantı, kusma, terleme ve solgunluk, çoğunlukla baş dönmesi, dengesizlik durumuna eşlik ediyor. Hastanın muayenesinde nistagmus ve ataksi tespit edilebiliyor, ek muayene bulguları saptanabiliyor. Vertigo, epidemiyolojik çalışmalarda nüfusun yaklaşık yüzde 20-30'unda görülüyor.

TETKİKLER YAPILMALI
Bu tür hastaların değerlendirilmesinde ayrıntılı nörooftalmolojik ve nörootolojik muayene ve gerekirse düşünülen hastalığa uygun tetkikler yapılması önem taşıyor. İyi bir hasta öyküsünün alınmasının ardından benign paroksismal pozisyonel vertigo, Meniere hastalığı, vestibüler nörit ve vestibüler migren ayırıcı gibi diğer sinir sistemi rahatsızlıklarının tanıları kolayca yapılabiliyor. Beyin sapı ile beyincik hastalıklarında çoğunlukla ek nörolojik bulgular saptanır ve uygun testler ile kesin teşhis konulabiliyor.

TANI NASIL KONUR?
Baş dönmesi şikayeti ile hekime başvuran hastaya kulak muayenesi ve nörolojik muayene yapılarak sorunun kulakta mı yoksa beyinde mi olduğu ile ilgili fikir edinmeye çalışılır. İşitme testi, iç kulakla ilgili denge testi, Beyin elektrosu (EEG), Tomografi veya MR incelemeleri yapılabilir.

KAHVEYİ ABARTMAYIN
Tedavide asıl önemli olan nedenin bulunmasıdır.Vertigo tedavisi 4 aşamada yapılır: 1.Tetikleyici faktörlerin ortadan kaldırılması (stres, alkol, sigara, kafein, tuz vb.) 2.Tetikleyici pozisyondan kaçınma 3.İlaç tedavisi ve denge egzersizleri 4.Orta kulağa ya da beyinde saptanan lezyona yönelik cerrahi tedavi.

BOL BOL SU İÇİN
Vertigo'dan korunmak için stresten uzak durmak ve bağışıklığı güçlendirmek gerekiyor. Bol su içmek vücutta tuz dengesini sağlıyor. Bu da hastalığın neden olduğu şikayetleri azaltıyor. Spor yapmak da yaşam kalitesini yükseltiyor.​


YARIN: EPİLEPSİNİN ŞAKASI YOK
NÖROLOJİ UZMANI DR. NURETTİN VAROLGÜNEŞ - AKLINIZA SAĞLIK-3
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL