Parkinson 60 yaşını bekler! Parkinson'dan korunmak için ne yapmak gerek?

Kesin tedavisi olmayan Parkinson, 60 yaşından sonra sık görülüyor. Uzmanlar, bu hastalıktan korunmak için sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmesini tavsiye ediyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Eylül 2019 Güncelleme 01 Eylül 2019, 08:01
Parkinson 60 yaşını bekler! Parkinson’dan korunmak için ne yapmak gerek?

İÇİNDEKİLER

Yaşın ilerlemesiyle birlikte, hastalıklar kapıyı çalıyor. TAVKİM, nörolojik hastalıkların bilinmeyenlerini uzmanlarına soruyor. Yazı dizimizin ikinci gününde Nöroloji Uzmanı Dr. Nurettin Varolgüneş, Parkinson hastalığıyla ilgili önemli bilgiler veriyor...

AİLENİZDEN MİRAS
El ve bacaklarda titreme, hareketlerde yavaşlama, denge bozukluğu ve düşmeler Parkinson'un temel belirtileri arasında yer alıyor. Sıklıkla 60 yaşın üzerindekileri etkileyen uzun süreli ve ilerleyici bir beyin hastalığı olan Parkinson, hastanın günlük yaşamını olumsuz etkiliyor. Hastalık ilerledikçe hasta vücut hareketlerini kontrol etmekte zorlanıyor. Parkinson, beyinde hareket kontrolünü etkileyen sinir hücrelerinin kaybıyla ortaya çıkıyor. Genetik faktörler ve ileri yaşın, bu hastalıkta etkili olduğu belirtiliyor.



KRONİK BİR HASTALIK
İlerleyici bir hastalık olan Parkinson'da hastalar tanı korduktan sonra 15-25 yıl yaşayabiliyor. Genel olarak 50'li yaşların sonunda ve 60'lı yaşların başında görülüyor. Ancak nadir de olsa 40'lı yaşlarda ilk belirtileri gösteriyor. Hastalık ilerledikçe şikayetler farklılaşıyor. El yazısında küçülme, duraksama, yüz ifadesinde donuklaşma, konuşma sesinde canlılık kaybı, boğuk konuşma, geriye doğru düşme eğilimi, göz kırpma, kabızlık ve yutma zorluğu bu hastalığın diğer belirtileri arasında yer alıyor.



SEBZE VE MEYVE HAYAT KURTARIR
Parkinson hastalığında tedavi kadar kişinin beslenme alışkanlıkları da önem taşıyor. Bol lifli ve bol sıvı içeren gıdalarda dengeli beslenme tarzı hastaların yaşam kalitesini yükseltiyor. Uzmanlar, hastalara 3 öğün beslenmeleri gerektiğini söylüyor. Parkinson hastalarında kabızlık sorunu çok sık ortaya çıkıyor. Bunun önlenmesi için sebze ve meyve gibi lifli besinlerin tüketilmesi öneriliyor.

EGZERSİZ YAPIN
Parkinson'un ne yazık ki kesin bir tedavisi bulunmuyor. Uygulanan tedavilerde hastanın yaşam kalitesini yükseltmek amaçlanıyor. Parkinson, ilaç ve bazı durumlarda cerrahiyle tadevi ediliyor. Buna ek olarak fiziksel egzersiz, diyet ve tamamlayıcı tedaviler de önemli rol oynuyor.

AKLINIZA SAĞLIK - NÖROLOJİ UZMANI DR. NURETTİN VAROLGÜNEŞ

YARIN: NEDİR BU VERTİGO?​

HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL