Evlilik yok aşk var

Ressam Osman Hamdi Bey’in eşi Naile Hanım’dan önce Fransız Agarite Charlotte Gay’le evlendiği iddia edildi. Ancak kaynaklar, çiftin evlendiğine dair bir belgenin olmadığını söylüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Nisan 2016 Güncelleme 12 Nisan 2016, 01:36
Evlilik yok aşk var

İÇİNDEKİLER

Ünlü ressam Osman Hamdi Bey'in, Paris'te yaşadığı dönemde ilk evliliğini Agarite Charlotte Gay'le yaptığı iddia edildi. Gay, Osman Hamdi Bey ile birlikte olmadan önce 7 Aralık 1849 tarihinde Jean-Simon Cournal'la evlendi. 1850'de Marguerite Lucille adında bir de kızları oldu. Bu evliliğin kaydı var. Ancak, elde edilen bilgiler Osman Hamdi Bey'in 1863-65 yılları arasında, Paris'te devlet görevlisi olduğu sırada tanıştığı Agarite Charlotte Gay ile birlikte yaşadığını gösteriyor. İlişkinin resmiyete döküldüğüne dair bir belge yok.

HAYATI TABLOLARINDA
'Kaplumbağa Terbiyecisi', 'Şehzade Cami Türbesi' gibi tablolara imza atan Osman Hamdi Bey (30 Aralık 1842, İstanbul - 24 Şubat 1910, İstanbul) Osmanlı arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanıdır. Osmanlı sadrazamlarından İbrahim Ethem Paşa'nın oğlu, müzeci Halil Ethem Bey ve nümizmat İsmail Galib Bey'in ağabeyidir. İlk Türk arkeoloğu kabul edilir. En önemli arkeolojik kazısı 1887-1888'de gerçekleştirildiği Sayda Kral Mezarlığı (Lübnan) kazılardır. Bu kazılar sırasında dünyaca ünlü İskender Lahidi'ni bulmuştur. Osman Hamdi Bey, Osmanlı'da bir kadının resmini ilk yapan ressamdır. Eşi Naile Hanım ile sevgilisi Agarite'nin portresini yaptı. Eşinin gerçek ismi Marie, bir Fransız...

BİR OĞLU ÜÇ KIZI VARDI
Hamdi Bey, evinde çocuklarıyla dahi Fransızca konuşan, Nazlı isimli kızına bir şey yazarken, 'İsmini bir Fransız nasıl okur da Nazlı diye telaffuz eder?' diye kaygılanan biridir. Osman Hamdi'nin 1 oğlu 3 kızı oldu. 1918'de Harbiye Nazırı olan Müşir Abdullah (Kölemen) Paşa, Osman Hamdi Bey'in damadıdır. Uzun yıllar babasından kalan yalıda yaşamıştır. Oğlu Hamdi Vahit, Çüruksulu Ahmet Paşa'nın kızı Belkıs Hanım ile ünlü diplomat Ethem Menemencioğlu'nun kızları Nihal Hanım'la evlendi.

AGARITE İLK AŞKIYDI
Osman Hamdi Bey'in kardeşi İsmail Galib'in torunu olan Prof. Dr. Edhem Eldem şu bilgileri verdi: Hamdi Bey, Paris'te devlet görevlisi olduğu 1863-65 yılları arasında Agarite Charlotte Gay ile tanıştı ve birlikte yaşamaya başladı. Bu ilişkiden, 28 Ekim 1867'de Fatma, ardından 6 Temmuz 1868'de ikinci kızları Melek dünyaya geldi.



Agarite Charlotte Gay, Hamdi Bey'den 6 yaş büyüktü. İlişki yaşadıkları dönemde ünlü ressam 24 yaşındaydı.