"Ağlayan gelin" şöleni

Hüznün sembolü ters lale, ilkbahar mevsiminin gelişiyle hayat bulduğu Anadolu topraklarında ziyaretçilerine eşsiz bir görsel şölen sunuyor.

Giriş Tarihi 23 Nisan 2015, 00:00 Güncelleme 23 Nisan 2015, 14:08
Ağlayan gelin şöleni

İÇİNDEKİLER

İlkbahar mevsiminde Anadolu'nun dağlık bölgelerinde yetişen ve halk arasında ''ağlayan gelin'' adı verilen ters laleler, turuncu, kırmızı ve sarı renkteki çiçekleriyle eşsiz bir görsel şölen sunuyor.

Hazreti İsa'nın çarmıha gerildiği sırada boynunu büktüğü inancıyla Hristiyan dünyası tarafından kutsal sayılan, mezarlıkların bulunduğu bölgelerde de yetişen ters laleler, başta yöre halkı olmak üzere doğaseverlere görsel şölen sunuyor.

Osmanlı topraklarını 19. yüzyılın sonlarına kadar süsleyen, 20. yüzyılın başlarında yürütülen bilimsel çalışmalarla çoğaltılan ve Van'ın Gevaş ilçesi Aydınocak Mahallesi'ndeki mezarlık alanda da yetişen ters laleler, çiçek açtıkları dönemlerde yöre halkının yanı sıra fotoğraf sanatçılarının da en çok ziyaret ettiği mekanların başında geliyor.

Yeryüzündeki en eski süs bitkisi olarak bilinen, birçok inanış ve kültürde efsanelere konu olan ters lalelerin yoğun olarak yetiştiği Aydınocak Mahallesi, eşsiz görsel şölene tanıklık etmeleri için yerli ve yabancı ziyaretçileri bekliyor.


Ters lalelerin, mezarlıkların bulunduğu alanda açtığı çiçeklerle seyrine doyum olmayan bir manzara oluşturduğunu vurgulayan Aydınocak Mahallesi muhtarı Bahri Altıntaş, köyleri için çok önemli olan ters lalelerin korunarak kentin turizmine kazandırılmasını istedi.

Aydınocak İlkokulu'nda görev yapan müdür vekili İsa Dumlu ise okul olarak öğrencilerde çevreyi koruma bilincinin geliştirilmesi konusunda çalışma yaptıklarını anımsatarak, öğrenci ve velilerle ters lalelerin bulunduğu alana gelerek, ortaya çıkan güzelliğin gelecek nesillere aktarılması için farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.