Suikast mi kaza mı? Reisi'nin ölümü sonrası gözler İsrail ve ABD'ye çevrildi | Tel Aviv'den ilginç savunma

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da içinde olduğu helikopter, kötü hava koşulları nedeniyle dağlık alana düştü. Bu haber dünyada büyük bir infiale neden olurken, gözler ABD ve İsrail'e çevrildi. İran’dan kaza haberinin geldiği andan itibaren İsrail basınının yayımladığı haberler özellikle takip edildi. A Haber ekranlarında konuya ilişkin çarpıcı değerlendirilmelerde bulunuldu.Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Mesut Caşın, "Sabotajı kim yapmış olabilir? İlk akla gelen İsrail. İkinci İran'ın içerisindeki Haşdi Şabi mi yaptı? Buradaki konu iki ana şeyi belirtiyor Bunların bir tanesi uçuş güvenlik bilgilerinde sızıntı var mı? Çok gizli bir kalkış bu kalkışı kim biliyor. Hangi helikopterde kimin olduğunu kimse bilmez, ancak devletin adamları bilir" dedi. İşte tüm detaylar...

Giriş Tarihi 19 Mayıs 2024, 22:50 Güncelleme 20 Mayıs 2024, 14:38
Suikast mi kaza mı? Reisi’nin ölümü sonrası gözler İsrail ve ABD’ye çevrildi | Tel Aviv’den ilginç savunma

İÇİNDEKİLER

İran devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin kaza geçirdiğini duyurdu. Kazada İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan helikopter kazasında hayatını kaybetti.



Dünya İran'da yaşananları dakika dakika takip ederken suikast şüpheleri ise had safhaya ulaştı ve son aylarda misilleme saldırılarının devam ettiği İsrail bir numaralı şüpheli haline geldi.



OKLAR İSRAİL'E DÖNDÜ TEL AVİV'DEN SAVUNMA GELDİ
İran'dan kaza haberinin geldiği andan itibaren İsrail basınının yayımladığı haberler özellikle takip edildi.

The Times of Israel, kazanın daha ilk dakikalarında İbrahim Reisi'nin hayatını kaybettiğini söyledi.

Bu durum İsrail ile ilgili şüpheler artmasına sebep oldu. İsrail kanalı Kanal 13, İran Cumhurbaşkanının helikopterinin düşmesiyle İsrail'in hiçbir ilgisinin olmadığını öne sürdü.



İRAN "HELİKOPTER DÜŞÜRÜLDÜ" DEDİ
İran istihbarat servisinin ise İran haber ajansı Mehr'a Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterinin düşürüldüğü yönünde bilgi verdiği öne sürüldü.



İRAN-AZERBAYCAN İLİŞKİLERİ Mİ HEDEF ALINDI?
Reisi'nin son görüştüğü kişi olan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in kazanın ardından yaptığı açıklama büyük dikkat çekti.



İran'a ait Telegram kanalları; Aliyev'in helikopter kazasından önce Reisi ile görüşmesini istemeyenlerin olduğunu söylediği iddia edildi.



İran'a ait Telegram kanalları, Aliyev ile ilgili iddianın CIA ve Mossad'ın uzun vadede İran-Azerbaycan ilişkilerini hedef aldığını belirtti.
İran haber ajansı Khabarfouri ise, konuya hakim bir kaynağa dayandırdığı haberinde İsrail yönetiminin İran'ın İsrail'e düzenlediği Gerçek Vaat Operasyonu'nun ardından İran'ın hedef alındığını iddia etti.



KAZA MI SABOTAJ MI?
Yaşanan kazanın ardından A Haber ekranlarında çarpıcı değerlendirilmelerde bulunuldu.

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Mesut Caşın şu ifadelere yer verdi:

Bu bir sabotaj olabilir mi ihtimalli derseniz tabi ki olabilir. Ama bu sabotaj uçağın kendisine mi yapıldı? Yoksa içeri artimetrik bomba mı kondu? Bu mümkün mü evet mümkün. Mesela Rus havayolları uçağına yapıldı bu. Sina'da kalkıştan sonra belli bir irtifa aldı, 11 dakika sonra bomba patladı.

Sabotajı kim yapmış olabilir? İlk akla gelen İsrail. İran'a acaba İsrail mi yapmış olabilir mi bunu? İkinci İran'ın içerisindeki Haşdi Şabi mi yaptı? Buradaki konu iki ana şeyi belirtiyor Bunların bir tanesi uçuş güvenlik bilgilerinde sızıntı var mı? Çok gizli bir kalkış bu kalkışı kim biliyor. Hangi helikopterde kimin olduğunu kimse bilmez, ancak devletin adamları bilir.



NETANYAHU'NUN SÖZLERİ AKILLARA GELDİ

Star Gazetesi Yazarı Sevil Nuriyeva İsmayılov ise şu ifadelere yer verdi:

Reisi'nin başına bir iş gelmiş olursa dini liderlik için Hamaney'in oğlunun önü açılacağına dair ilginç iddialar var. Çünkü Reisi'nin üzerine planlar yapılıyordu. Seçkinler Meclisi, Reisi'yi istemiyordu doğrultusunda bilgiler var. Bu Meclis dini lideri seçiyor. Devrim olduktan sonra belli üyeleri var.

Seçkinler Meclisi ve Hamaney arasında da bir çelişki var. Bir grup yaşlandığını ve artık değişmesi gerektiğini söylüyor. Bilindiği üzere Sepah var, Devrim Muhafızları var hepsinin de ordusu var. Devletin ordusunun yanı sıra buna benzer bütün grupların kurumsal kimlikleri var. Bu çelişkinin içerisinde sonucu ne olursa olsun içeriyi de göz ardı etmemek gerekiyor.

Hatırlıyorsunuz İsrail ordusu içeride suikast yaptı. Bir generali öldürdü. Herkes Netanyahu'nun beyanını konuşmaya başladı. "Biz o atağın cevabını vereceğiz ama yerini ve zamanını söylemeyeceğiz." Bütün detaylar ortaya çıktıktan sonra tablo net belirginleşecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN