Başkan Erdoğan'dan Finlandiya ve İsveç'e 'NATO' mesajı: 30 teröristi vermeyeceksiniz bizden destek isteyeceksiniz...

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 'NATO'ya üyeliklerine olumlu bakmıyoruz" dediği İsveç ve Finlandiya'ya ilişkin yeni bir açıklama daha yaptı. Erdoğan İsveç ve Finlandiya'nın teröristlere verdiği desteğe dikkat çekerek, "30 teröristi istedik vermediler. 30 teröristi vermeyeceksin, NATO'ya girmek için bizden destek isteyeceksiniz. Şimdi Pazartesi günü gelmek istiyorlarmış, boşuna yorulmasınlar. " ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 18 Mayıs 2022, 13:06 Güncelleme 18 Mayıs 2022, 13:44
Başkan Erdoğan’dan Finlandiya ve İsveç’e ’NATO’ mesajı: 30 teröristi vermeyeceksiniz bizden destek isteyeceksiniz...

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin çarpıcı mesajlar verdi.

Erdoğan, 'NATO'ya üyeliklerine olumlu bakmıyoruz" dediği İsveç ve Finlandiya'ya ilişkin yeni bir açıklama daha yaptı.

Erdoğan şunları söyledi:

"NATO'nun faaliyetlerine en çok destek veren ülkelerin başında geliyoruz.

NATO doğu sınırlarını güçlendirmek için arayışlar içinde. Genişlemeye yönelik kimi adımlar atılıyor. Ukrayna krizinin ardından sergilenen dayanışma, açılan kucakları, gösterilen hoşgörüyü tebessümle izliyoruz. Biz yıllarca terörle mücadele etmiş bir NATO müttefiki olarak bu tabloyla hiç karşılaşmadık. Müttefiklerimizden bizim hassasiyetlerimizi anlamalarını, saygı göstermelerini, mümkünse destek vermelerini bekliyoruz.

Bizim terör örgütlerinnin saldırılarına karşı sınırlarımızı koruma hassasiyetimiz var. Yıllarca çok acılar çektik, bedeller ödedik. Bu hassasiyetimize hiçbir müttefikimiz beklediğimiz ölçüde saygı göstermedi. PKK ve DEAŞ'ın ssınırlarımıza dayandığı dönemde hava savunma sistemlerinin götürüldüğü günleri unutmadık.

"TERÖR ÖRGÜTLERİ İSVEÇ'TE HALA YÜRÜYOR"
30 teröristi istedik vermediler. 30 teröristi vermeyeceksin, NATO'ya girmek için bizden destek isteyeceksiniz. Şimdi Pazartesi günü gelmek istiyorlarmış, boşuna yorulmasınlar. Terör örgütleri İsveç'te hala yürüyor."

İSVEÇ VE FİNLANDİYA TERÖRİSTLERİ İADE ETMİYOR
Türkiye, Finlandiya'dan 6'sı FETÖ, 6'sı PKK olmak üzere terör örgütü bağlantılı toplam 12 kişiyi, İsveç'ten de 10'u FETÖ, 11'i PKK olmak üzere toplam 21 kişinin iadesiyle ilgili süreci başlattı.

Mahkeme kararları ve deliller doğrultusunda yapılan 33 iade talebinden hiçbirine olumlu yanıt vermedi.

İade taleplerinden 19'una ret cevabı verilirken 5'i de süreç içerisinde 2 ülke tarafından yanıtsız bırakıldı.

9 İADE TALEBİNDE SÜREÇ DEVAM EDİYOR
Halen Finlandiya ile 2, İsveç ile 7 olmak üzere 9 iade talebiyle ilgili süreç devam ediyor.

BAŞKAN ERDOĞAN DAHA ÖNCE DE AÇIKLAMIŞTI: OLUMLU BAKMAYIZ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz cuma namazını kıldığı Üsküdar'daki Hz. Ali Camisi'nin çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlamış ve İsveç ile Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecine ilişkin flaş mesajlar verdi.

"OLUMLU BAKMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"
Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği sürecine ilişkin soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Çünkü daha önce Yunanistan ile ilgili NATO konusunda bir yanlış yaptılar bizden önceki yönetimler ve Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı NATO'yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz. Kaldı ki İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK'sı, DHKPC'si İsveç'te, Hollanda'da yuvalanmış durumdalar. Ve oraların hatta daha da ileri gidiyorum parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil."

BAŞKAN ERDOĞAN: NATO'YA GİRMELERİNE BİZ 'EVET' DEMEYİZ
Başkan Erdoğan daha sonra da İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecine ilişkin açıklama yaptı.

Erdoğan Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki imza töreninin ardından ortak basın toplantısında kendisine yöneltilen "Finlandiya Cumhurbaşkanı NATO'ya üyelik konusunda sizinle görüşmeye hazır olduğunu söyledi, bu konuda bir resmi talep geldi mi ve takvim belirlendi mi? Yine NATO'ya üyelik konusunda İsveç'ten bir heyetin Ankara'ya geleceğini biliyoruz. Her iki ülke ile yapılacak görüşmelerde Türkiye'nin tutumu ve beklentileri ne olacak?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Her iki ülke ile ilgili de gerçi bu aralar Dışişleri Bakanları arasında bazı görüşmeler yapıldı. Fakat çok açık, net, samimi bir şeyi benim söylemem lazım. Bakın her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık, net bir tavrı söz konusu değil. Kaldı ki bu süreç içerisinde bu terör örgütlerine karşı kalkıp 'Biz karşıyız' deseler bile, ki tam aksini, teslim etmeleri gereken bazı teröristlerle ilgili teslim etmeyeceklerine dair açıklamaları var. Velev ki teslim edeceklerini dahi söyleseler biz şuna inanırız, bir delikten iki kez Müslüman sokulmaz. Daha önce biliyorsunuz Yunanistan NATO'dan çıkmıştı. O dönemin yönetimi tekrar Yunanistan'ın NATO'ya girmesini sağladı. Şimdi ekranları başında bizi izleyen milletime sesleniyorum. Peki NATO'nun en önde gelen ülkeleri Yunanistan'a her türlü desteği veriyor mu, veriyor. Yunanistan'da üsler kuruyorlar mı, kuruyorlar. Biz bunlara nasıl inanacağız? İsveç terör örgütlerinin zaten kuluçka merkezi, parlamentolarında teröristleri getirip orada bunları konuşturtuyorlar, özel davetler çıkartıyorlar. Hatta PKK yanlısı teröristler var parlamentolarında. Biz bunların neyine güveneceğiz? Pazartesi günü Türkiye'ye geleceklermiş. Bizi ikna etmeye mi gelecekler, kusura bakmasınlar, yorulmasınlar. Her şeyden önce Türkiye'ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmelerine biz 'evet' demeyiz. Çünkü NATO o zaman bir güvenlik örgütü olmaktan çıkar, teröristlerin adeta temsilcilerinin yoğunlaştığı bir yer haline gelir. Buna 'evet' demek mümkün değil ve bir sokulduğumuz yerden bir daha sokulamayız. Kusura bakmasınlar."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN