Türkiye, Marmara'yı kaplayan belaya savaş açtı: İki günde tonlarca müsilaj topladı

Türkiye, Marmara'yı kaplayan belaya savaş açtı. İki günde tonlarca müsilaj topladı. Bilim adamları uyardı: Yüzey temizliği çok iyi. Fakat asıl çözüm suyun altında. Ayrıca Bandırma'daki BAGFAŞ'ın bacalarıyla havayı, atıklarıyla da denizi kirlettiği 3 yıl önce ortaya çıktı. Valilik yeni suç duyurusu yaptı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Haziran 2021 Güncelleme 11 Haziran 2021, 06:59
Türkiye, Marmara’yı kaplayan belaya savaş açtı: İki günde tonlarca müsilaj topladı

İÇİNDEKİLER

Türkiye, Marmara'yı kaplayan belaya savaş açtı. İki günde tonlarca müsilaj topladı. Bilim adamları uyardı: Yüzey temizliği çok iyi. Fakat asıl çözüm suyun altında.

İtalyan deniz biyoloğu Roberto Danovaro, Akdeniz'de müsilajı nasıl önlediklerini açıkladı. Kaplumbağa Çimi'ni anlattı:

Denizi en iyi temizleyen ot... Balıkları besler, suya oksijen sağlar. Akdeniz'de 2007'de deniz salyasına karşı onu kullandık.

ÜSTÜ TEMİZLENDİ AMA ALTI CAN ÇEKİŞİYOR!
Marmara
Denizi'nde yüzeydeki müsilaj temizliği sonuç verdi. Caddebostan sahili eski haline geldi. Şimdi ekiplerin dipteki müsilajı temizlemek için yöntemler denediği öğrenildi. Bu konuda bilim adamlarının önerileri incelendi.

Atık önlemi ve tam arıtmaların yanında şu anda dipteki mevcut kirliliğin de mutlaka temizlenmesi gerektiği belirtildi. TBMM'de ise "Marmara Araştırma Komisyonu" kuruldu.

KESİNLİKLE DENİZE GİRMEYİN
Tekirdağ
Namık Kemal Üniversitesi'nden Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu, Marmara Denizi'nde yüzmeye girenleri büyük tehlikenin beklediğini söyledi "Ciltte döküntüler, kızarıklıklar, bununla bağlantılı olarak kaşıntılar, istenmeyen reaksiyonlar ile enfeksiyon hastalıklarına yol açabilir. Örneğin; göz enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, mide- bağırsak enfeksiyonları gibi" dedi.

HEM DENİZİ HEM HAVAYI KİRLETMİŞ
Balıkesir Valiliği, "BAGFAŞ Gübre Fabrikaları"nın 2018'den bu yana 11 kez denetlendiğini açıkladı. Bacalarının arızalı olması nedeniyle para cezaları kesildiği hatırlatıldı.

Valilik, en son kıyı tesisinde depolanan kükürt maddesinin denize atıldığının tespit edilmesi üzerine 01.06.2021'de 96.561 TL ceza yazıldığını ve fabrika hakkında yeni suç duyurusunda bulunulduğunu aktardı. Vatandaşlar da çevre felaketinin 3 yıl önce tespit edilmesine rağmen neden kapatma uygulanmadığını sordu. Fabrika sahibi Yahya Kemal Gencer ise "Yapılan son incelemede hiç bir olumsuzluk yok" açıklamasını yaptı.