ABD başkanlık seçimi nasıl yapılır? ABD seçim sistemi nasıl? ABD başkanı nasıl seçilir?

ABD başkanlık seçimi nasıl yapılır? ABD seçim sistemi nasıl? ABD başkanı nasıl seçilir sorularına yanıt aranıyor. ABD'de yapılan başkanlık seçiminde sonuçlar hala belli olmadı. Bu nedenle ABD başkanlık seçimi nasıl yapılır sorusu gündeme oturdu. Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump ile Demokrat Parti adayı Joe Biden başkanlık için çekişiyor. Peki, ABD seçim sistemi nasıl? ABD seçimlerinde en çok oyu alan aday değil delege sayısı önem kazanıyor. Birçok eyaletin sonucuna göre sonuç değişebilir. İşte ABD seçim sistemine dair merak edilen bilgiler...

Giriş Tarihi 04 Kasım 2020, 13:59 Güncelleme 04 Kasım 2020, 13:59
ABD başkanlık seçimi nasıl yapılır? ABD seçim sistemi nasıl? ABD başkanı nasıl seçilir?

İÇİNDEKİLER

ABD seçim sistemi nasıl? ABD'de seçim heyecanı başladı. ABD başkanlık seçimi nasıl yapılır sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Amerika Birleşik Devletleri'nde 4 yıl boyunca başkanlık görevini yürütecek kişinin belirleneceği seçimlerde oy kullanma başladı. Oy kullanma hakkı olan kişiler sandık başına akın ederken, ABD seçim sisteminin nasıl olduğu da merak ediliyor. İşte ABD seçim sistemi hakkında merak edilen bilgiler…

ABD SEÇİM SİSTEMİ NASIL?

ABD'de 3 Kasım Salı günü yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Donald Trump ile Demokrat Joe Biden, Beyaz Saray'ı kazanabilmek için kozlarını paylaşacak.

Anketlere bakıldığında Biden yarışı önde götürürken, analistler, 2016'daki seçimlerde anketlerin yanlış çıktığına işaret ederek Trump'ın da hala kazanma şansı olduğunu belirtiyor.

Öte yandan ABD'deki seçim sistemi, Kovid-19 nedeniyle genişletilen postayla oy kullanma sistemi ve seçimden sonraki sürecin nasıl işleyeceği konuları gündemi meşgul ediyor.

Eyaletlerde postayla oy talep etme ve oy pusulalarının adreslere gönderilmesi işlemleri, şu anda tüm eyaletlerde sona ermiş durumda.

Postayla gönderilen oy pusulalarının üzerine vurulan posta damgası için son gün 3 Kasım olsa da hangi tarihe kadar gelen oyların kabul edileceği ya da oyların resmi sayım sürecine ne zaman başlanacağı konusunda her eyaletin farklı uygulaması bulunuyor.

Seçimin kaderini belirleyecek kritik eyaletlerden Florida'da 3 Kasım'dan sonra seçim merkezlerine ulaşan ve posta yoluyla kullanılan oylar kabul edilmeyecek.

Eyalette posta yoluyla gelen oyların sayımına, seçim gününden 22 gün önce başlandı. Gerek seçim gününden sonra oyların kabul edilmeyecek olması gerek sayım sürecine erken başlanması sebebiyle bu eyaletteki sonuçların 3 Kasım gecesi büyük oranda netleşmesi bekleniyor.

Bir diğer kritik eyalet Pensilvanya'da ise ABD Yüksek Mahkemesi, 6 Kasım'a kadar seçim merkezlerine ulaşan oyların kabul edilmesine hükmetti. Postayla ulaşan oyların sayımına, seçim gününden önce başlanamayacak eyalette, sonuçların büyük ihtimalle gecikmesi bekleniyor.

Seçim sonuçlarının kafa kafaya çıkması durumunda, Florida'nın 29, Pensilvanya'nın ise 20 Seçiciler Kurulu Delegesi, muhtemelen seçimlerin kaderini belirleyecek.

Diğer kritik eyaletlerden Wisconsin ve Arizona'da, 3 Kasım'dan sonra ulaşan oy pusulaları kabul edilmezken; Kuzey Carolina 6 Kasım'a, Michigan'da ise 17 Kasım'a kadar ulaşan oy pusulaları geçerli sayacak.

Kuzey Carolina ve Arizona'da oyların sayım işlemine seçimlerden 14 gün önce başlandı ancak Michigan ve Wisconsin'de oyların sayımı, seçim gününe kadar mümkün olmayacak.

Seçiciler Kurulu bakımından Michigan'ın 16, Wisconsin'in 10, Kuzey Carolina'nın 15, Arizona'nın ise 11 delegeye sahip olması, tüm bu eyaletleri yeni başkanın belirlenmesi noktasında hayli önemli konuma taşıyor.

ABD'de başkanlık seçimlerinde en fazla oyu alan aday değil en fazla delegeyi kazanan aday, başkanlık koltuğuna oturuyor.

"Delegeler Kurulu" (Electoral College) adı verilen sistemde, her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege bulunuyor. Bu sayının yarıdan 1 fazlasına, yani 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor.

2016'daki son seçimleri kazanan Trump 304 delegeye ulaşmış ancak rakibi Hillary Clinton, Trump'tan yaklaşık 3 milyon daha fazla oy almıştı.