İzmir'deki depremi İstanbul'da hissedenler dikkat! Uzmanlar o detaya dikkat çekti

İzmir’de dün meydana gelen 6,9’luk deprem Türkiye’yi yasa boğdu. Enkaz altından kurtarma çalışmaları devam ederken akıllara depremin İstanbul’da neden hissedildiği sorusu geldi. Deprem uzmanları İstanbul’da depremin hissedilmesi hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

Giriş Tarihi 31 Ekim 2020, 08:07 Güncelleme 31 Ekim 2020, 08:10
İzmir’deki depremi İstanbul’da hissedenler dikkat! Uzmanlar o detaya dikkat çekti

İÇİNDEKİLER

İstanbul'un korkuyla beklediği deprem, dün İzmir'i vurdu. Ege Denizi'nde, İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında dün saat 14.51'de, Kandilli Rasathanesi'nin açıklamasına göre 6.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir'de çok şiddetli hissedilen deprem büyük paniğe neden oldu. Vatandaşlar panik içerisinde ev ve işyerlerinden dışarı çıkarken, bir süre sonra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin merkez üssünü Ege Denizi´nde İzmir'in Seferihisar ilçesinin 17.26 kilometre açığı olarak açıkladı. Milliyet'te yer alan habere göre, Bayraklı ve Bornova ilçelerinde bazı binalar yıkıldı, çok sayıda binada da hasar oluştu. Peki İzmir depremi İstanbul'da neden hissedildi? Depremi İstanbul'da hissedenlere uzmanlardan kritik uyarılar geldi.

'1955'TEKİ İLE AYNI BENZERLİKTE'
Prof. Dr. Okan Tüysüz (İTÜ Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi): Büyüklüğü nedeniyle çevredeki şehirleri etkilemesi normaldir. Ege bölgesi daima bu tür depremlerin beklendiği bir yer. İstanbul'daki fayı etkilemesi söz konusu değil, kendi başına bir depremdir. 1955 yılında meydana gelen Söke-Balat depremi ile çok benzer özellikleri vardır. Yer olarak da benzerdir.

'MERKEZE UZAKLIĞI ŞANS'
Prof. Dr. Mustafa Erdik (Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü eski Müdürü):
Deprem, İzmir kent merkezine 65 kilometre mesafede, Ege açıklarında meydana geldi. Büyük bir deprem ve çürük yapılarda hasarlara yol açacaktır. İzmir kent merkezine olan mesafe bir anlamda şans olarak görülmeli. Tsunami, ters deprem dediğimiz sarsıntılarda görülür. İzmir açıklarındaki depremin böyle bir mekanizması olmamasına rağmen, bazı kıyılarda bir metrelik su yükselmesi ortaya çıktı.

'7'NİN ÜSTÜ DEPREM OLUŞMAZ'
Prof. Dr. Namık Çağatay (İTÜ Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi): Ege'de irili, ufaklı faylar var. Bu depremde Seferihisar'dan denize de uzanan bir deprem. Bayağı sarsıntı oluşturdu. Ben de Çeşme'deyim. Bütün buradaki faylar aktif faylar. Her aktif fay üzerinde beklediğimiz deprem olacaktır. Deniz tabanında çökme olduğu için üstteki su sütunu harekete geçiyor. Deniz tabanında bir topoğrafya kaymasına neden oluyor. Dolayısıyla Seferihisar Körfezi'nde küçük bir tsunami oluşuyor. Ege'de en fazla 7'lik depremler meydana gelebilir. Daha da üstü oluşamaz.

'MERKEZE AZALARAK GELDİ'
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy (Deprem Uzmanı): Ege bölgesinde deprem riskli üç körfez var. Foça-Midilli, Kuşadası ve Bodrum körfezleri dediğimiz bölgelerin ikisinde daha önce deprem yaşanmıştı. Foça depreminin ardından, Bodrum depremi yaşanmıştı. Kuşadası açıklarında meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki deprem kırılması beklenen bir faydı. 50 kilometre fay hattında meydana gelen sarsıntının büyüklüğü 7.5 olsa da İzmir kent merkezine doğru bu şiddet azalarak gelmektedir. Samos ve İkaria adasının arasındaki fay hattı kuzeyden güneye doğru kırılması ile bu deprem meydana geldi. Aynı bölgede 6.5 ve üzeri daha büyük bir deprem olmaz, ancak artçı sarsıntılar olacaktır.

'YUMUŞAK ZEMİN HİSSETTİ'
Doç. Dr. Beyza Taşkın (İTÜ Deprem Mühendisliği Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı): Seferihisar'a 23.5 kilometre açıkta olmuş bir deprem. Merkez üssü 395 kilometre uzakta olan bir deprem. İstanbul'da yumuşak zeminde bulunan yerler hissedebilir. Çok beklediğimiz bir yer değil. Bu tekil bir depremdir diye değerlendiriyorum.