İstanbul'da seçmenden sonra sandık başkanı da kısıtlı çıktı!

İstanbul'da yapılan yerel seçimlerde usulsüzlük ve şaibelere her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. İstanbul'da oy kullanmaması gereken binlerce kısıtlı seçmenin seçmen listelerinde yer aldığı tespit edilirken, şimdi de kısıtlı sandık başkanı skandalı patladı. Akıl sağlığı yerinde olmadığı için mahkeme tarafından ‘kısıtlanan’ K.E.A. Maltepe’de sandık başkanı yapıldı.

Giriş Tarihi 28 Nisan 2019, 08:35 Güncelleme 28 Nisan 2019, 13:46
İstanbul’da seçmenden sonra sandık başkanı da kısıtlı çıktı!

İÇİNDEKİLER

31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanması yasaklı (kısıtlı) olan seçmenin sandık kurulu başkanlığı yaptığı ortaya çıktı.

KISITLI SEÇMEN SANDIK KURULU BAŞKANI OLDU!
Şizofren hastası olduğu gerekçesiyle kısıtlı seçmen olan K.E.A.'nın; İstanbul Maltepe ilçesinde 2023 Nolu sandıkta; sandık kurul başkanlığı yaptığı tespit edildi.

Maltepe İlçe Seçim Kurulu'nun; şizofren hastası olan K.E.A.'yı yasadışı olarak sandık kurulu başkanı yapması dikkat çekiyor.

MALTEPE İLÇE SEÇİM KURULU, MALTEPE KAYMAKAMLIĞI'NIN LİSTESİNİ DİKKATE ALMADI!
Maltepe İlçe Seçim Kurulu, Maltepe Kaymakamlığı'ndan sandıklarda görevlendirilmek üzere ilçede yaşayan ve sandık kurullarında görev yapabilecek memurların listesini istedi.

Maltepe Kaymakamlığı; ilçede görev yapan memurlardan 3 bin 124 kişilik bir liste gönderdi.

Maltepe İlçe Seçim Kurulu; söz konusu listeden 2 bin 186 ismi sandık kurulu başkanı ve memuru belirlemesi gerekirken bin 544 kişiyi kabul etti. Bin 544 kişiden 328'i de görev alamayacağını açıkladı.

Maltepe İlçe Seçim Kurulu, kaymakamlıktan gelen 3 bin 214 kişilik listeden memur ataması yapması gerekirken, kalan 970 kişiyi Maltepe'den değil de ilçe dışından belirledi.

Maltepe İlçe Seçim Kurulu'nun, 970 kişiden biri olan kısıtlı seçmen K.E.A.'nın 2023 No'lu sandıkta; sandık kurul başkanlığı yapmasının hukuka aykırı olduğu ifade ediliyor.

K.E.A.'NIN VASİLİĞİ BABAYA GEÇTİ!
İstanbul Maltepe ilçesinde 2023 Nolu sandıkta görev yapan K.E.A.'nın vasiliği önce babası E.A.'ya verildi. Baba E.A. vefat edince vasilik anne G.A.'a geçti.

İstanbul Anadolu 21 No'lu Sulh Hukuk Mahkemesi; 9 Aralık 2016 tarihinde aldığı kararla K.E.A.'nın vasiliğinin babaya verilmesine karar verdi.

Mahkeme; 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 405 maddesi göre K.E.A.'nın kısıtlandığına hükmetti.

Kararda; TMK'nun 405/1 maddesinde; "Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken yada başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergen kısıtlanır" düzenlemesinin yer aldığı hatırlatıldı.

Kararda; kısıtlı adayı K.E.A.'nın tam teşekküllü hastaneye sevk edilerek, Türk Medeni Kanunu'nun 405.maddesi kapsamında rapor aldığı, verilen sağlık kurulu raporunda, kısıtlı adayının vesayet altına alınmasının gerektiğine dikkat çekildi.

Kararda; şöyle denildi:
"Kısıtlanması istenen ile veli adayı arasında çıkar çatışması veya düşmanlık bulunup bulunmadığının tespiti açısından gerekli araştırma yaptırılmış, ilgililer arasında çıkar çatışması bulunmadığı, veli adayının veliliğine engel bir durumun olmadığı anlaşılmıştır.

Mahkememizce yapılan yargılama sonucunda, kısıtlı adayının (K.E.A) vesayet altına alınması gerektiğinin sağlık kurulu raporunda belirtilmesi, veli adayının veliliğine engel durumun bulunmaması ve mahkememizin yetkili olması nedeniyle sağlık kurulu raporu, nüfus ve adli sicil kaydı ve tüm dosya kapsamı göz önüne alınarak aşağıdaki hüküm kurulmuştur.

K.E.A.'nın TMK'nun 405. maddesi uyarınca kısıtlanmasına, Türk Medeni Kanunu'nun 419/3 maddesi uyarınca vesayet altına alınmayıp velayet hükümlerinin uygulanmasına,

Kısıtlıya (K.E.A) babası E.A'nın veli olarak atanmasına…"

BABA ÖLÜNCE VASİLİK ANNEYE GEÇTİ
İstanbul Anadolu 21 No'lu Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 28 Mart 2019 tarihinde aldığı kararında; kısıtlı K.E.A'nın babası E.A.'nın 19 Kasım 2016 tarihinde vefat etmesi üzerine vasiliği kabul eden anne G.A.'a verilmesine hükmetti.

K.E.A.'nın şifozren hastası olduğu, İstanbul Vergi Dairesi Halkla İlişkiler Bölümü'nde çalıştığı öğrenildi.

962 KİŞİDEN 573'Ü YASALARA AYKIRI OLARAK SANDIK BAŞKANI OLARAK GÖREVLENDİRİLDİ!
Maltepe'de sandıkta görev yapan 712 kişinin memur olmadığı tespit edildi. İlçe dışından sandıkta görev yapan ve memur olmayan 962 kişiden 573'ü yasalara aykırı olarak sandık başkanı olarak görevlendirildi.

Sandık başkanı veya asil üye yapılanlar arasından 30 kişinin Maltepe Belediyesi'nde görevli olduğu tespit edildi. Aralarında belediyede çalışan çaycı, şoför, hizmetli ve temizlik işçisi ve özel güvenlik görevlisi 20 kişinin de sandık başkanı ve asil üye olduğu bildirildi.

Sandık başkanı yada asil üye yapılan belediye çalışanları arasında bazı isimlerin birinci dereceden akrabalarının FETÖ, DHKP-C ve PKK terör örgütleriyle iltisaklı olduğu ifade edildi.

KISITLI SEÇMEN NE DEMEK?
Kişiliğe bağlanan hukuki sonuçlar ile kişilerin hak ve fiil ehliyetlerini düzenleyen temel kanun olan 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, çeşitli maddelerinde "kısıtlı" olmaktan söz etmekte ve 404. ve devamındaki maddelerinde kısıtlılığı; "Vesayeti Gerektiren Haller" başlığı altında düzenliyor.

Türk Medeni Kanunu açısından kısıtlılık, aşağıdaki 4 halde mümkündür:

1) Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı,

2) Savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim,

3) Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkum olma durumu,

4) İlgilinin geçerli nedenlere dayanan talebi

VASİ VE KAYYIM ATANIR
Yukarıda sayılan bu dört durumdan bir veya birkaçının varlığı halinde, Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre ilgili şahsın belli işlemleri tek başına yapma yetkisi kısıtlanır ve kendisine, bu işlemleri onun yerine yapması için bir "vasi" veya "kayyım" atanır.

46 BİN 447 SEÇMEN, 19 BİN 623 SANDIK KURULU BAŞKANI VE MEMUR ARAŞTIRILIYOR
Yüksek Seçim Kurulu, AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yaptığı olağanüstü itirazda, 41 bin 132 kısıtlı seçmen ile memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin araştırılmasına karar vererek, ilçe seçim kurullarına bu araştırmayı yapması için beş gün süre vermişti.

İlgili ilçe seçim kurullarının araştırma yapması için verilen beş günlük sürenin dolmasının ardından araştırma sonuçlarını 29 Nisan Pazartesi günü YSK'ye göndermesi öngörülüyor.

AK Parti Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Recep Özel, Kurulun İstanbul seçimlerine ilişkin 5 bin 315 kısıtlı seçmenin daha araştırılmasına ilişkin ara karar verdiğini bildirdi.

YSK'DAN 19 BİN 623 SANDIK KURULU BAŞKANI VE MEMURA İNCELEME!
● Kurul; sandık başkanları ve memur üyelerin ne şekilde oluşturulduğuna ilişkin konuların araştırılmasına karar verdi.

● 31 bin 280 sandık başkanından 6 bin 539'u kamu görevlisi olmayan kişiler arasından seçildiği iddiası araştırılacak.

● 31 bin 280 sandık kurulu memur üyesinin 13 bin 84'ünün kamu görevlisi olmayanların arasından belirlendiği iddiası araştırılacak.

● KHK ile kamu görevinden çıkarılan 12 kişinin sandık kurulu başkanı ve sandık kurulu kamu görevlisi olarak görevlendirildikleri iddiası araştırılacak.

● Yüksek Seçim Kurulu; 62 bin 560 sandık başkan ve memur üyenin 19 bin 623'ünün kamu görevi olmayan kişiler arasından belirlendiğini araştıracak.

MHP'İN İTİRAZIYLA MALTEPE'DE SANDIK KURULU BAŞKAN VE ÜYELERİ ARAŞTIRILIYOR
Yüksek Seçim Kurulu; MHP'nin İstanbul geneli ve Maltepe seçim sonuçlarına ilişkin olağanüstü itirazlarıyla ilgili de ara karar vermiş, Maltepe İlçe Seçim Kurulundan da MHP'nin sandık kurulu başkan ve üyeleriyle ilgili olağanüstü itirazındaki iddiaları beş gün içinde araştırmasını istemişti. Maltepe 1. ve 2. İlçe Seçim Kurullarının, verilen süre gereği en geç 30 Mart Salı günü YSK'ye araştırma sonuçlarını göndermesi bekleniyor.

Kenan Kıran/Sabah