Vasiyethane!

Atlantic Records’un 2006’da vefat eden sahibi Ahmet Ertegün’ün, ünlü yıldızları misafir ettiği Bodrum’daki evinin satılık olmadığı açıklandı. Eşi Mica Hanım, “Ahmet’in vasiyeti var. Kesinlikle satmıyorum” dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Eylül 2017 Güncelleme 11 Eylül 2017, 01:01
Vasiyethane!

İÇİNDEKİLER

ABD'DE kurduğu Atlantic Records adlı plak şirketi ile 50 yıl boyunca dünya müziğini yönlendiren merhum Ahmet Ertegün'ün, Bodrum'daki eviyle ilgili vasiyeti olduğu ortaya çıktı. Dünyanın en ünlü devlet adamlarını, starlarını ağırladığı dillere destan evinin birkaç yıl önce 13 milyon dolara satıldığı iddia edilmişti. Ertegün ile Amerikalı eşi Mica Hanım'ın; Henry Kissinger'den Mick Jagger'a, Kurt Rusel'dan Bette Midler'a, Sting'den Dustin Hoffman'a, Rottshilds'lerden Rockefeller'lara kadar pek çok can dostlarını ağırladıkları evde şu anda bir bekçi bulunuyor. Süper lüks evin bekçisi, "Bırakın 13 milyon doları, daha fazla teklif edenler bile oldu" dedi. Ve ABD'de yaşayan Mica Ertegün'ün mesajı iletti: Mica Hanım, bu evin kesinlikle satılmayacağını söyledi. "13 değil, 113 milyon dolar da verseler yine de satmam" diyor. Çünkü Ahmet Bey, kendisine vasiyet etmiş. "Kesinlikle satma. Çünkü vatanımdaki o evi çok seviyorum" demiş...

​ERTEGÜN KİMDİR?
31 Temmuz 1923 tarihinde İstanbul'da doğdu. Büyükelçi Mehmet Münir Ertegün'ün oğluydu. Babasının görevi dolayısıyla İsviçre, Paris, Londra ve Washington'da eğitim gördü. 1947 yılında dişçisinden 10 bin dolar alarak kurduğu Atlantic Records'u dünyanın en önemli müzik şirketleri arasına sokmayı başardı.

ÖDÜLLERİ
Ertegün 1991'de Boston'daki Berklee Müzik Okulu'ndan onursal doktora ünvanını, 1993'te Sanat ve Bilim Kayıtları Ulusal Akademisi'nden (National Academy of Recording Arts & Sciences) ödül aldı. 2000'de ABD Kongre Kütüphanesi tarafından "Yaşayan Efsane" ünvanıyla onurlandırıldı. Haziran 2006'da 40. Montreux Caz Festivali'nin açılış konseri Ertegün onuruna verildi.



DÜNYA STARLARINI YETİŞTİRDİ
Ertegün'ün müzik dünyasına kazandırdığı isimler arasında Ray Charles, Big Jue Turner, Ruth Brown, La Vern Baker, The Clovers, The Drifters, John Coltrane, Ben E. King, Bobby Darin, Sonny & Cher, Aretha Franklin, Otis Redding, Solomon Burke, Wilson Pickett, Led Zeppelin, Eric Clapton, Crosby Stills Nash & Young, The Rolling Stones, Bette Midler, Roberta Flack, Phil Collins bulunuyor. Ertegün, Tarkan'ı da evine davet edip ağırlamıştı.



AĞA HAN ÖDÜLÜ
Ahmet Ertegün, bir röportajında 60 bin dolara aldığını söylediği bu evine, Mica Hanım ile her yaz üç-dört haftalığına gelir, bütün dünyadan dostlarını da davet ederdi. Ertegün'lerin, Bodrum Neyzen Tevfik Caddesi üzerinde, tepeden tırnağa yüzde 100 Türk malıyla yapılıp donatılan bu evleri; 'bilge mimar' olarak anılan Turgut Cansever'e de 1980 Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü kazandırmıştı.



EVİN ÖZELLİKLERİ
Mimar Turgut Cansever, iki kanatlı tarihi Salih Efendi Konağı'nı koruyarak, Ertegün Evi'ni tasarladı. Ev, orijinal halinde tek bir kapıyla birleştirilen iki yapıdan oluşmakta. 1973'te yazlık konuta dönüştürüldü. Eski yapı taştan inşa edilmiş ve dar pencereli iken, yeni bina yuvarlak beton kolonlar, ahşap bölücü duvarlar, kapılar ve yaşam alanına ışık ve hava sağlayan meşe ağacından yapıldı. Ayarlanabilir panjurlar kullanıldı.

Doğan Savaş-Bodrum