Yalanistan!

Yunanistan, Türk mutfağına girdi. Baklava, kadayıf, lokum ve kebabın ardından helvamıza da göz dikti. Adına da “Halva” dedi. Kültürel soygun, Kos adasında gözler önüne serildi. Yunan oyunu tepki çekti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Temmuz 2017 Güncelleme 18 Temmuz 2017, 01:58
Yalanistan!

İÇİNDEKİLER

Komşumuz Yunanistan, Türk kültürüne el uzattı. Geleneksel yiyeceklerimizi, kendine aitmiş gibi tanıttı. Baklava, kadayıf ve dolmanın ardından helvamızı da çaldı. Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan, büyük bir skandala imza attı. Her fırsatta Türkiye'nin karşısında yer alan komşu, turistlerin ilgisini çekmek için Türk kültürüne dadandı. Turizmi canlandırmak için Türk mutfağından yararlandı! Yunan adalarında bulunan işletmeler baklava, kadayıf, dolma, kebap, kazandibi gibi Türkiye'ye özgü yemekleri, Yunanca isimlerle menüsüne kattı. Komşu, cacığa "tzatziki", yaprak sarmaya "dolmadakia", ıspanaklı böreğe "spanakopita", musakkaya "moussaka", kazandibine "kazan dipi", kadayıfa da "kataifi" adını vererek turistleri kandırmaktan utanmadı. Kültür hırsızlığı bir türlü sonlanmadı. Komşu son olanak helvamızı da kendine mal etmek için düğmeye bastı. Yunan adalarındaki işletmeler helvayı, "halva" adıyla satışa çıkardı. Kültürel hırsızlık, Kos Adası'nda turistlere hizmet eden mekanlarda fotoğraflandı! Raflar "Yunanca" isimlerse satılan Türkiye'ye özgü geleneksel yiyeceklerle donatıldı. Ana vatanı Türkiye olan yiyeceklerin "Yunanca isimlerle" satılması, tepki topladı. Sosyal medyada "Hırsız komşu", "Bu resmen kültürel soygun", "Yalanistan" gibi yorumlar yapıldı. Gözler komşuya odaklandı. Ancak Yunanistan, konuyla ilgili 3 maymunu oynadı.


Yunanistan, Türk lokumunu bile "gelenek sel Yunan lokumu" adıyla paketledi. Ancak skandal bitmedi. Komşu, yiyeceklerin dışında Türk hamamına da girdi. Kos Adası'nda tursitlere hamam hizmeti verildi. Türkler, komşuya tepki gösterdi.









Özge GÜRCAN