Medya silaha boyun eğmedi

FETÖ’cü cuntanın yönetime el koyma girişimi başarıyla püskürtüldü. Darbecilerin karşısında yer alan medya iyi bir sınav verdi. Demokrasiden yana yayın yapıldı. Silahlı baskınlar medyanın sesini kesemedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Temmuz 2016 Güncelleme 17 Temmuz 2016, 00:00
Medya silaha boyun eğmedi

İÇİNDEKİLER

Türk medyası, tarihte övgüyle söz edilecek bir gece yaşadı. 27 Mayıs 1960 askeri darbesi, 12 Mart 1971 muhtırası, 12 Eylül 1980 ihtilali, 28 Şubat 1996 post modern darbesinde demokrasiye müdahale eden darbeci cuntaların yanında yer alan medya, bu kez iyi bir sınav verdi. Bütün yayın organları demokrasinden yana tavır koydu. Olup biteni tüm çıplaklığıyla ekranlara yansıttı. Bu sayede darbecilerin püskürtülmesinde önemli rol oynadı. Halk galeyana gelmedi, darbeciler kıskıvrak yakalandı. Özgür medyanın doğru yayın politikası teşekkürü hak etti.

VATANDAŞLAR MÜDAHALE ETTİ
Öyle ki, FETÖ'cü cuntanın darbe girişimi an be an ekranlara yansıdı. Paralelciler askeri hareketlilik sürerken medya kuruluşlarına da eş zamanlı operasyon başlattı. TRT, Anadolu Ajansı, CNN Türk ve Hürriyet Gazetesi gibi yayın kuruluşlarını basan cuntacılar TRT'de spiker Tijen Karaş'a "Yurtta Sulh Konseyi" adına silah zoruyla bir bildiri okuttu. TRT'ye yaptıkları baskın sırasında bazı çalışanların ellerini bağlayan, kafalarına silah dayayan darbeciler kısa bir sonra emniyet güçleri ve vatandaşların müdahalesi ile binadan defedildi.

CANLI YAYINDA SALDIRI ŞOKU!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk canlı yayınla vatandaşlara seslendiği CNN Türk'e de helikopterlerle gelen cuntacı askerler çalışanları dışarıya çıkarttı. CNN Türk Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Aktaş, stüdyoyu boşalttıktan sonra konuşmaya devam etti. Sesi zaman zaman yayına gelen Aktaş, ekran kararsa da yaşananları aktarmaya çalıştı. Darbeci askerler Hürriyet'i de bastı. Ancak kısa süre sonra emniyet güçleri ve vatandaşlar binaya koştu. FETÖ'cü cunta mensupları kıskıvrak yakalanıp gözaltına alındı. TAKVİM'in de içinde bulunduğu Turkuvaz Medya binasına da saldırı düzenlendi. Emniyet sayesinde teröristler amaçlarına ulaşamadı. Türk medyası silahlar karşısında dik durarak gücünü bir kez daha gözler önüne serdi.

SAĞDUYULU YAYINA TEŞEKKÜR
Medyanın verdiği başarılı sınav tüm kesimlerce takdir edildi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), "Halkın, milli iradenin yanında sorumlu ve sağduyulu yayın yapan medyamız, ihaneti ve haince kalkışmayı püskürtmekte önemli pay sahibi olmuştur" açıklaması yaptı. Açıklamada, şöyle denildi: "Medya kuruluşlarımız ve çalışanları, darbe girişimcilerinin tüm baskılarına rağmen, toplumun doğru ve hızlı haber alması için gerekli duyarlılığı göstermiş ve görevlerini canları pahasına yerine getirmiştir. Demokrasi ve millet iradesinden yana tavır alan tüm kuruluşlarımıza teşekkür ederiz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ilk olarak CNN Türk'te canlı yayına çıkıp vatandaşlara seslendi. Cep telefonundan kurulan canlı bağlantı ile halkı meydanlara çağıran Cumhurbaşkanı, darbecilere geçit vermedi. Medyanın gücü burada bir kez daha ortaya çıktı.