Sünger Bob turizmi...

2 bin yıllık tarihe sahip Şile Kalesi restorasyon yapıldıktan sonra çizgi film karakteri Sünger Bob'a benzedi. Bu benzerliğin ardından kaleyi görmek isteyenlerin sayısı yükseldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Kasım 2015 Güncelleme 23 Kasım 2015, 01:16
Sünger Bob turizmi...

İÇİNDEKİLER

Çizgi film kahramanı Sünger Bob, Şile Kalesi'nin kaderini değiştirdi. 2 bin yıllık tarihe sahip Şile Kalesi restorasyon çalışmaları sonrasında Sünger Bob'a benzedi. İşte bu benzerlik, Şile'de Ocaklı Ada Kalesi olarak da bilinen Cenevizliler'den kalan tarihi kaleyi ilgi odağı haline getirdi.

ÖNCE ELEŞTİRİLDİ, SONRA ÇOK SEVİLDİ
Geçtiğimiz Ağustos ayında, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayı ile restorasyonu tamamlanan kale, çizgi film karakterine benzediği için eleştirilerin hedefi olmuştu. Ancak kale, bu benzerlik sayesinde belki de tarihinde hiç görmediği kadar turist çeker hale geldi. İstanbul başta olmak üzere birçok kentten tarihi kaleyi görmeye gelenler bol bol fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedi. Şile halkı ve esnafı da, yaşanan canlılıktan mutluluk duyduğunu söyledi. Esnaf, ziyaretçiler sayesinde işlerinin açıldığını belirtti.

DEFİNE SÖYLENTİSİ HARABEYE ÇEVİRDİ
Cenevizliler'den kalan Şile Kalesi'yle ilgili definecilerin hazine bulunduğu söylentileri üzerine tahribat yaptığı ve yıkılmak üzere olduğu iddiaları üzerine onarıma gidilmişti. Şu günlerde ziyaretçi akınına uğrayan kale, daha önce de Bizanslılar ve Osmanlılar döneminde iki büyük tamirat geçirdi. 4 katlı, 12 metre yüksekliğindeki kale, 20 askeri barındıracak şekilde dizayn edildi.