Barış ateşi

Silahların susması terörün son bulması için kararlı şekilde yürütülen çözüm sürecinde, Diyarbakır'da tarihi bir adım daha atıldı. İmralı'dan gelen 2 sayfalık mektuptan, "40 yıllık silahlı mücadele sona ermiştir. Kardeşçe yaşama sürecine giriyoruz. PKK silahlı mücadeleyi sonlandırmak için kongresini toplasın" mesajı çıktı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Mart 2015 Güncelleme 22 Mart 2015, 01:03
Barış ateşi

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde 2005'te Diyarbakır'daki tarihi konuşmasıyla başlattığı çözüm süreci meyvelerini verdi. Erdoğan'ın 10 yıl önce yaptığı, "Dağdakiler inecek, cezaevleri boşalacak" çıkışının ardından dün Nevruz kutlamalarında ilk kez barış ateşi yakıldı. HDP'li Pervin Buldan ile Sırrı Süreyya Önder'in sırasıyla Kürtçe ve Türkçe okuduğu İmralı'dan gelen mektupta, barış için yürütülen mücadelenin tarihi bir eşikte olduğunun altı çizildi.

DÖNEME UYGUN BARIŞ TALEBİ
İmralı mektubunda, silahlı mücadelenin sürdürülemez bir aşamaya geldiğinin altı çizilerek, "Tarih ve halklarımız bizden dönemin ruhuna uygun bir demokratik çözümü ve barışı talep ediyor. Tarihi Dolmabahçe Sarayı'nda ilan edilen 10 maddelik deklarasyon temelinde yeni bir süreci başlatma görevi ile karşı karşıyayız. İlkelerde mutabakat oluşmasıyla beraber PKK, Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı kırk yıldır yürüttüğü silahlı mücadeleyi sonlandırmak, yeni dönemin ruhuna uygun siyasal, toplumsal strateji belirlemek için kongre yapmalarını gerekli görüyorum" denildi. PKK'nın kongreyi toplaması ile yeni bir dönemin başlayacağı belirtilen mektupta şu ifadeler yer aldı:

YENİ SEMBOL: EŞME RUHU
"Bu yeni dönemde, Türkiye Cumhuriyeti dahilinde özgür ve eşit anayasal yurttaşlık temelinde demokratik kimlik sahibi demokratik toplum olarak, barış içinde ve kardeşçe yaşama sürecine giriyoruz. Böylece 90 yıllık cumhuriyet tarihinin çatışmalarla dolu geçmişini aşıp, gerçek barış ve evrensel demokrasi kriterleri ile örülmüş bir geleceğe yürüyoruz. Nevruzun gerçek tarihine yaraşan da huzurunuzda böyle bir aşamayı selamlamaktır. Hem bölgemiz için hem de uluslararası dünya için büyük anlamı olan Kobani direnişini ve zaferini selamlıyorum. Bu temelde gelişen 'Eşme ruhunu' halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum. Bu saptamalar tek cümleyle tarihimizin ve güncelliğimizin toplum olarak yeniden revizyonu, restorasyonu ve yeniden inşası için değerli bir çağrıdır. Tekrar bu tarihi nevruzun şahsınızda tüm insanlık için büyük hayırlara vesile olması dileğiyle selamlıyorum. Yaşasın halkların kardeşliği.

TARİHİ GÜNDEN NOTLAR...

Nevruz bu yıl yağmur altında kutlandı. Yöresel kıyafetlerle kutlamalara katılan vatandaşlar yağmura rağmen Kürtçe türküler eşliğinde halay çekerek eğlendi.
- Platformda Kürtçe-Zazaca "Nevruz kutlu olsun" pankartı yer aldı.
- Yurt içi ve dışından yaklaşık 700 gazeteci akreditasyon yaptırdı.
- Polislerin alana uzak bölgelerde zırhlı araçlarla konuşlandırıldığı görülürken, hazırlanan protokol alanında bomba uzmanı köpeklerle arama yapıldı.
- Etkinliğin yapılacağı alandaki birçok noktaya LED ekranlar kuruldu, alanın girişinden itibaren çeşitli noktalara dev hoparlörler yerleştirildi.
- PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, sanatçı Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de Nevruz kutlaması için protokolde yer aldı.
- Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'nin de aralarında bulunduğu bazı davetlilerin mesajları okundu.
- Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Kürtçe yaptığı konuşmada vatandaşların nevruzunu kutladı.
- Müzik yayını ile devam eden etkinlikte yaklaşık 500 litre mazot, 15 ton odunun kullanıldığı nevruz ateşi görevlilerce yakıldı.
- Sahneye yaklaşmak isteyen bir grubun güvenlik bariyerini aşmak istemesi üzerine kısa süreli arbede yaşandı. Rahatsızlanan vatandaşlar için zaman zaman sahneden ambulans anonsu yapıldı. Alanda İl Sağlık Müdürlüğü'ne ait 6 ambulans hizmet verdi.
- DÜNYA medyası, mesajı 'son dakika' olarak duyurdu. Reuters, AFP ve AP gibi uluslararası ajansların geçtiği haberi İngiliz, ABD, Alman, Fransız televizyonları 'Günün önemli haberi' olarak değerlendirdi.

Hazal ATEŞ