Yönetmelikte boşluk varSA

TÜSİAD eski Başkanı Haluk Dinçer ve eşi Suzan Sabancı, Ayvalık'taki Ayışığı Manastırı'na restore bahanesiyle çöktü. TAKVİM'ın ortaya çıkardığı skandal üzerine Turizm Bakanlığı müfettişleri denetime gitti. Ama çiftin yönetmelikteki yoruma açık maddeleri suistimal ettiği belirlendi. Kurnazlık, mevzuata uygun olunca müfettişlerin eli kolu bağlandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Şubat 2015 Güncelleme 22 Şubat 2015, 01:34
Yönetmelikte boşluk varSA

İÇİNDEKİLER

TAKVİM'in TÜSİAD eski Başkanı Haluk Dinçer ile eşi Suzan Sabancı Dinçer'in, Ayvalık'taki Ayışığı Manastırı'nı müze yerine malikane yaptırması haberi gündemini koruyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ses getiren haber üzerine Ayışığı Manastırı'na denetim ekibi gönderdi. Yapılan inceleme tamamlanırken şok eden bir gerçeklikle karşılaşıldı. Dinçer çiftinin müzeyi malikaneye, mevzuattaki açıkları kullanarak çevirdiği anlaşıldı. Yönetmelik kurnazlığı mevzuata uygun olunca denetim ekibi Ankara'ya eli boş döndü.

MEVZUATTA DETAYLAR YOK
Hükümet, özel müzeciliği geliştirmek, Türkiye geneline yaygınlaştırmak ve teşvik etmek için "Özel müzeler ve denetimleri hakkında yönetmelik" çıkarmıştı. Dinçer çifti bu yönetmelikte yer alan boşluklardan faydalandı. Yönetmelikte özel müzelerin "Mevcut kültür ve tabiat varlıklarının teşhirine, depolanmasına ve grup ziyaretlerine uygun olması" şartını getiriyor ancak detaya girmiyor. Yönetmelikte ziyaretçilerin özel müzeleri kaç saat ziyaret edebileceği, müzelerin hangi saatler arasında ne kadar açık kalması gerektiği gibi sınırlamalar yer almıyor.

KENDİLERİNCE YORUMLADILAR
Dinçer çiftinin mevzuattaki bu boşluktan faydalandığın öğrenildi. Sadece Dinçer çiftinin değil, diğer bazı özel müze sahiplerinin de yönetmelikteki bu boşluktan faydalandığını, mevzuatı suistimal ettiği belirtiliyor.

ÖZEL MÜZECİLİK İÇİN BASİT ŞARTLAR
Dinçer
çiftinin suistimal ettiği yönetmelikte müze olarak kullanılacak binanın şu şartları taşıması gerektiği belirtiliyor:
Müstakil bir yapı veya ayrı bir bölüm olması
Mevcut kültür ve tabiat varlıklarının teşhirine, depolanmasına ve grup ziyaretlerine uygun olması
Kültür ve tabiat varlıklarının sağlıklı bir şekilde korunmasına uygun olması
Ziyaretçilerin dinlenme yeri, tuvalet ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek tesislerin bulunması
Yangına ve hırsızlığa tedbir alınması

NELER OLMUŞTU?
TÜSİAD eski Başkanı Haluk Dinçer ile eşi Suzan Sabancı, 2009'da Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içindeki Ayışığı Manastırı'nı müze yapmak üzere satın aldı. Manastır, 3 yıl restorasyondan sonra hizmete açıldı. Manastır, özel mülk gibi kullanılınca çift mahkemeye verildi. Mahkeme manastır, malikaneye dönüştürüldüğü için ünlü çifte 2'şer yıl 6'şar ay hapis cezası verdi. Karara rağmen çift, manastırı malikane olarak kullanmaktan vazgeçmedi. Yapıyı sadece Çarşamba günleri 10.00- 15.00 saatleri arasında ziyarete açan çift, yol da yaptırmayınca sadece arkadaşlarını ağırladı.

MEVLÜT YÜKSEL