Dünya devleti

Yeryüzü dün Fransa'ya kilitlendi. 1.5 milyon kişi, teröre 17 kurban veren Paris'te bir araya geldi. Cumhuriyet Yürüyüşü'ne aralarında Başbakan Davutoğlu'nun da bulunduğu 50 ülkeden devlet adamı katıldı. Afrikalı, Avrupalı ve Ortadoğulu liderler kol kola girdi. Gurbetçiler ise Ay-Yıldızlı bayrağımızla protestoya destek verdi. Bu buluşma başta medya baronu Murdoch olmak üzere İslam düşmanlığını körükleyenlerin planını bozmaya yetti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Ocak 2015 Güncelleme 12 Ocak 2015, 01:51
Dünya devleti

İÇİNDEKİLER

Yeryüzü teröre karşı kol kola girdi. Adres Fransa'nın başkenti Paris'ti. Şerif ve Said Kuaçi kardeşler, geçtiğimiz hafta Charlie Hebdo adlı dergiye baskın düzenledi. 12 karikatüristi katletti. Aynı anda Yahudi ürünleri satan Koşer markette rehine krizi patlak verdi. Ve bu iki olayda 17 kişi hayatını kaybetti. İşte son bir haftada teröre 17 kurban veren Fransa, insanlık için bir araya geldi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın daveti üzerine liderler dün Paris'e akın etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu da o isimlerden biriydi. Davutoğlu'nun yanısıra Paris'e giden liderler arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Filistin Devlet Başkanı
Mahmud
Abbas, Mali Cumhurbaşkanı Boubacar Keita, Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou, Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo, Tunus Başbakanı Mehdi Cuma, Ürdün Kralı 2'nci Abdullah ve Kraliçe Rania, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da yer aldı. Fransa Müslüman Cemaatler Lideri Muhammed Musavi, Psikopos Pascal Delannoy ile Yahudiler'i temsilen Avrupa Hahamlar Konferansı Başkanı Moche Lewin de yürüyüşe katıldı.

MALİLİ GENÇ DE ORADAYDI

Protestoda Avrupa'daki Türkler de vardı. Gurbetçiler, ellerine Türk bayraklarını alıp Place de Republique'e (Cumhuriyet Meydanı) koştu. Meydandaki Cumhuriyet Heykeli, Türk bayraklarıyla doldu. Terörü protesto eden yüzbinler "Hepimiz Charlie"yiz sloganları attı. Öte yandan market baskınında 30 Yahudi müşteriyi buzhaneye saklayarak kurtaran, Müslüman market çalışanı Lassana Bathil de yürüyüşe katıldı. Mumni "Teröristlerin umduğunun aksine, tüm dinlerden insanlar bir araya gelecek" dedi. Paris'teki büyük insanlık yürüyüşü, kanlı saldırılar üzerinden İslam dünyasını hedef almak isteyenlerin suratına tokat gibi indi.

TÜM SALDIRILAR EVLAKİ'YE ÇIKIYOR

2009'da Detroit uçağına düzenlenen iç çamaşırı saldırısı, 2010'da Londra'da bir milletvekilinin bıçaklanması, 2013'te Boston Maratonu'na yönelik bombalı eylem ve Paris saldırıları... ABD basını bu saldırılara karışan militanların Yemen El Kaidesi'nin ABD vatandaşı lideri Enver El Evlaki'yle bağlantısı olduğunu kaydetti. Söz konusu haberlere göre saldırganlar Evlaki'nin videolarını izleyerek, kimileri de ondan talimat alarak saldırıları gerçekleştirdi.

KANALİZASYON BİLE ARANDI

Avrupa'nın son yıllarda gördüğü en dikkat çekici yürüyüşte güvenlik önlemleri had safhadaydı. 2 bin 200 polis, yürüyüşün düzenleneceği bölgede görev yaptı. Çatılara keskin nişancılar, kalabalığın arasınaysa sivil kıyafetli memurlar yerleştirildi. Yetkililer, Paris kanalizasyonlarında detaylı bir arama çalışması yürüttü ve caddelerin altı da kontrol altına alındı. Paris genelindeyse 3 binden fazla asker ve polis tetikte bekledi.

GAZZE'Yİ DE UNUTMAYIN

Başbakan Ahmet Davutoğlu Paris'teki yürüyüş öncesinde Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenledi. Yürüyüşe katılış nedenini "Bu saldırıyı Müslümanlara yönelik bir karşı kampanyaya çevirmek isteyenlere karşı oradaki mevcudiyetimiz de bir cevap olacaktır" sözleriyle açıkladı. Davutoğlu, MİT'in, market saldırısında adı geçen Hayat Boumeddienne ile ilgili Fransa'yı uyardığı yönündeki iddialara ise "İstihbarat birimlerimiz arasında kapsamlı istişareler gerçekleştiriliyor" yanıtını verdi. Öte yandan Başbakan Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in davetlisi olarak dün Berlin'e geçti. Davutoğlu, Almanya yolculuğu öncesinde ise şu mesajları verdi: "Geçmişte terörden çok acı çekmiş bir ülke olarak bundan sonra da dünyanın neresinde olursa olsun terör faaliyetine karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Bugün Paris'te görevimizi yerine getirdik. Yarın Gazze'de ve Şam'da insanlar katledilirken de Avrupa'dan aynı duyarlılığı beklemek hakkımız. İslam Avrupa'nın en asli unsurudur."

'HAYAT'İ İŞBİRLİK

Fransa'nın gözü cumadan bu yana Amedy Coulibaly'nin imam nikahlı eşi Hayat Boumeddiene'de. 26 yaşındaki kadının, 8 Ocak'ta Türkiye üzerinden Suriye'ye kaçtığı iddia edilmişti. İngiliz haber ajansı Reuters ise Hayat'ı yakalamak için Türk istihbaratı ile Fransız makamlarının işbirliği yaptığını yazdı. Haberde Türk istihbarat yetkililerinin "Büyük ihtimalle kadın Türkiye'de değil" dediği aktarıldı. Bu arada market saldırganı Coulibaly'e ait olduğu belirtilen yeni bir görüntü ortaya çıktı. Dün yayımlanan görüntülerde Coulibaly'nin IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'ye bağlılığını açıkladığı görüldü. Coulibaly'in saldırıları Kuaçi kardeşler ile birlikte planladıklarını anlattığı tespit edildi.Coulibaly ayrıca perşembe günkü olayda kadın polisi de kendisinin öldürdüğünü söyledi.