İkinci dalga krizi

Operasyonda ikinci dalga için düğmeye basıldı. Savcı Muammer Akkaş kimseye haber vermeden gözaltı yapmak istedi. Vali Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ikinci dalgayı önledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Aralık 2013 Güncelleme 26 Aralık 2013, 12:08
İkinci dalga krizi

İÇİNDEKİLER

Türkiye'yi sallayan 17 Aralık Operasyonu'nda dün ikinci dalganın başladığı iddia edildi. İddiaya göre İstanbul'da bir savcı, 17 Aralık operasyonunda ikinci dalga için gizlice harekete geçti. İsimleri ortalığı birbirine katacak çok ünlü 30 kadar kişinin gözaltına alınmasını istedi.

İZİNSİZ OPERASYON YOK TALİMATI
Savcı Muammer Akkaş üstlerine haber vermeden polise talimat gönderdi ve aralarında en üst düzey siyasetçilerin yakınları, bürokratlar ve işadamlarının da bulunduğu 30 kişinin gözaltına alınmasını istedi. Ancak Başsavcılık vekili olan TMK'dan sorumlu Oktay Erdoğan bir gün önce Emniyet'e 'Benden habersiz operasyon yapmayın' talimatı vermişti. Bunun üzerine Emniyet görevlileri durumu Erdoğan'a belirtti.

KARA PROPAGANDA YAPILDI
Erdoğan ise Başsavcı Turan Çolakkadı'yı arayarak operasyonla ilgili bilgi verdi. Turan Çolakkadı vakit kaybetmeden İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'yu bilgilendirdi. Mutlu ise İstanbul Emniyeti'nin yeni müdürü Selami Altınok ile beraber hareket ederek gözaltıları engelledi. Altınok, savcılıktan istenen gözaltılar için "Şüphelilerin ifade vermeyi gerektirecek suç şüphesi bulunmuyor' yorumunu yaptı ve söz konusu isimleri ifade vermek için savcılığa çağırılması gerektiğini belirtti. Bunun üzerine Savcı Akkaş, Vali Mutlu ile Emniyet Müdürü Selami Altınok'a 'soruşturmayı engellemek' suçuyla soruşturma açtı. Bu arada teyit edilmemesine rağmen soruşturmada bahsi geçen isimler bazı medya organlarında servis edildi ve suçluymuş gibi gösterildi. Önemli isimlerin bulunduğu iddia edilen liste kara propagandanın bir parçası oldu.

GÖREVDEN ALINABİLİR
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı son günlerdeki gelişmeler üzerine dün yazılı bir açıklama yaptı. Dört maddelik açıklamada savcıların görevleri sayıldı. Açıklamanın üçüncü maddesinde ise "Yasa, genelge ve talimat hükümlerine uymayan, gizliliğin ihlaline sebebiyet veren soruşturmayı yasal çerçevede yürütmeyen, Cumhuriyet savcılarındaki soruşturma evrakı başka bir savcıya verilebilir" dendi. Dosyaların gizliliği üzerine yapılan bu açıklama Savcı Zekeriya Öz ve Savcı Muammer Akkaş'ın görevden alınabileceği şeklinde yorumlandı.

TCDD'YE SORUŞTURMA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında TCDD'nin de soruşturulduğu iddialarıyla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada TCDD'nin yaptığı bazı ihalelerle ilgili ihbarlar üzerine bir soruşturma yürütüldüğü belirtildi. Ancak bazı basın organlarında yayınlanan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın gözaltına alındığı haberinin ise gerçek olmadığı açıklandı.

MUTLU DA SUÇLANIYOR
Dün yaşanan ikinci dalga krizinin ardından Savcı Muammer Akkaş, soruşturmayı engellediği suçlamasıyla Vali Hüseyin Avni Mutlu ve Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında soruşturma başlattı.


Mevlüt Yüksel