Yüz karası

Hacettepe'deki nakil skandallarına bir yenisi eklendi. Dr. Serdar Nasır ve ekibinin bağışlanan yüzü almak için hastayı, olduğundan daha kötü gösterdiği belirlendi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mart 2012 Güncelleme 04 Mart 2012, 02:06
Yüz karası

İÇİNDEKİLER

Türkiye'yi şaşkına çeviren Hacettepe Üniversitesi'ndeki nakil skandalında 2. perde açıldı! Üniversite'nin 10 kişilik Bilim Konseyi'nin, altına imza atarak Sağlık Bakanlığı'na sunduğu rapor ile yüz nakli yapılan Cengiz Gül'ün sağlık durumunun aynı olmadığı ortaya çıktı. Hacettepe'nin Sağlık Bakanlığı'na gönderdiği listede yer alan Cengiz Gül'ün, göz, burun ve ağız bölgesinde deformasyon olduğu ve nakille fonksiyonel kazanımın amaçlanacağını bildirildi. Bu nedenle Bakanlık, Gül'e nakil yapılmasına izin verdi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Doç. Dr. Serdar Nasır ve ekibi de kollarından sonra izinsiz olarak bacaklarını da aldıkları Nazım Akan'ın yüzünü de alıp Cengiz Gül'e nakletti. Fakat gerçek, ameliyattan sonra ortaya çıktı. Cengiz Gül'ün, burun, göz ve ağız bölgesinde deformasyon yoktu! Yanıltıldığını anlayan Sağlık Bakanlığı ise hem çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın ölümüne neden olan operasyon, hem de Cengiz Gül'e yapılan yüz nakliyle ilgili Hacettepe Üniversitesi'ne soruşturma açtı.

NAKİL BENİM HAKKIMDI
İzmir Ödemiş'de, 3.5 yaşındayken ocağa düşünce yüzü yanan Turan Çolak (27) ise Hacettepe Üniversitesi'nde Cengiz Gül'e yapılan yüz nakline tepki gösterdi. Kendi durumunun çok daha kötü olduğunu belirten Çolak, "Bana nakledilecek yüzü çaldılar" dedi.

İMKANLARI HARCADILAR
Türkiye'deki ilk yüz naklini yapan Prof. Dr. Ömer Özkan da, Cengiz Gül'ü görünce, "Ben, o hastaya nakil yapmazdım" demişti. Özkan, Hacettepe'nin devletin imkanlarını boşa harcadığını kaydetti.

20 GÜN SONRA AYNAYA BAKACAK
Hacettepe'deki yüz nakli, Kompozit Doku Nakli Bilim Kurulu'nda da gündeme getirildi. Kurul'da sorgulanan Doç. Dr. Serdar Nasır'ın masum olduğunu savunduğu belirlendi. Nasır'ın "Şevket Çavdar, çok istediği için çift kol ve çift bacak nakli yaptım. İlk kalp naklini gerçekleştiren Chirstian Barnard'ın da hastası 6 saat sonra öldü. Kimse Barnard'ı yargılamadı" dediği belirtildi. Ancak etik uzmanların, "Hasta istiyor diye ötanazi de mi yapacaksınız? Ayrıca Bernard'ın hastasının yaşama ihtimali yoktu. Oysa kimse çift kol ve çift bacak nakli yapılmazsa ölmez" diye karşı çıktığı öğrenildi. Öte yandan yüz nakli olan Cengiz Gül, dün normal odaya çıktı. İlk isteği su olan Gül'ün 20 gün sonra aynaya bakacağı belirtildi.

* Doç. Dr. Serdar Nasır'ın, ameliyat sonrası yaptığı basın açıklamasından, Cengiz Gül'ün göz, burun ve ağız bölgesinde herhangi bir düzeltme yapılmadığı anlaşılmıştı.



SAFURE CANTÜRK - Hüsniye ORAL - Erdoğan ÖZTÜRK