Ölüm Nakli

Hacettepe'de 4'lü organ naklinin ölümle sonuçlanması üzerine toplanan kurul, şok detaylara ulaştı. Takvim'e konuşan bilim kurulundan bir üye, "Çavdar'ın kalbi durmasına rağmen operasyona devam edilmiş" dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mart 2012 Güncelleme 01 Mart 2012, 01:48
Ölüm Nakli

İÇİNDEKİLER

Çift kol ve bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın ölüm üzerine toplanan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, kararını son verinceye kadar Hacettepe'deki organ nakillerini durdurdu. Dün acil olarak toplanan organ nakli konusunda uzmanlardan oluşan Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilim Kurulu'na çift kol bacak ve yüz nakli yapan Doç. Dr. Serdar Nasır ve Hacettepe Bilim Kurulu bilgi verdi. Bilim Kurulu'nda Nasır ve Hacettepe'li doktorlara önce yapılan ameliyatlar anlattırıldı.

SINIRI AŞTINIZ
Ardından Nasır ve Hacettepe ekibini sorgulayan Bilim Kurulu üyeleri, bakanlığın çizdiği sınırlar dışına çıkılarak ameliyat yapıldığını belirterek, "Çift ön kol nakli dirsek ile el bileği arası ve tek bacak nakli yapabilirdiniz. Dünyada omuzdan yapılan 4 tane nakil yapılmış. Bunların hepsi de kaybedilmiş. Endikasyonları aştınız. Bu ameliyat zorlama" diyerek doktorların hatalarını yüzlerine okudu. Bilim Kurulu'nda, Hacettepe Bilim Kurulu üyelerinin de bu konuda bilgi sahibi olmadığının ortaya çıktığı öğrenildi. Serdar Nasır'ın yaptığı ameliyatla ilgili yanlışlar yüzüne okunurken Hacettepe Bilim Kurulu üyesi doktorların şaşırdığı belirtildi.

KALP DURDU, NAKİL DEVAM
Bilim Kurulu üyelerinin Hacettepe'nin nakil operasyonunu kurumsal kimliği nedeniyle Akdeniz'in önüne geçmek için 2 kol 2 bacak olarak gerçekleştirdiği görüşünde olduğu belirtilirken, bir bilim kurulu üyesi TAKVİM'e şok açıklamada bulundu. Adının açıklanmasını istemeyen kurul üyesi, "Serdar Nasır, Hacettepe'nin bilim kurulu üyelerine yaptığı operasyonun endikasyon dahilinde olduğunu söylemiş. Onlar yaptıkları nakillerin endikasyon dışı olduğunu bugünkü kurul toplantısında öğrendi. Ayrıca çift kol ve bacak nakli yapılırken ilk kol takıldıktan sonra hastanın kalbi durmuş. Ancak doktorlar kalbini pompaya bağlayarak diğer kol ve bacakları takmaya devam etmiş. Oysa yapılması gereken kalp durduğu zaman hemen takılan kolu geri çıkarmak gerekirdi" dedi.

DR. NASIR CEZA ALABİLİR
Bilim Kurulu, üniversiteden yaptığı her iki operasyonun da rapor ve giörüntülerini istedi. Görüntüleri izleyip raporları değerlendirecek olan kurul, önümüzdeki 10 gün içinde Hacettepe ile ilgili kararını verecek. Kurul, karar verilinceye kadar operasyonları durdurdu. Bu arada organ nakli yapması için Serdar Nasır'a verilen ruhsatın iptal etmesine kesin gözüyle bakılırken, bir ihtimal uyarı cezası alması
yönünde.