Yüz'başı!

Tıpta devrim yapan Prof. Dr. Özkan'ın hocası Tuncer Karpuzoğlu, felaket senaryosunu açıkladı: Uğur'un yüzü nakli reddetseydi felaket olurdu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Şubat 2012 Güncelleme 01 Şubat 2012, 01:38
Yüz’başı!

İÇİNDEKİLER

Türkiye' de, tıpta devrim yaşandı. Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Uğur Acar'a (19) yüz nakletti. Literatüre geçen Prof. Dr. Özkan'ın hocası Prof. Tuncer Karpuzoğlu ise yüz nakliyle ilgili felaket senaryosunu TAKVİM' e anlattı. Türkiye'de organ naklini başlatan, Akdeniz Üniversitesi'nin kurucu rektörü "Hocaların Hocası" lakaplı Karpuzoğlu, "Nakil büyük riskti" dedi.

'İZOLE ODAYA KONULURDU'
Prof. Dr. Özkan'ın yüz naklindeki tüm riskleri göze alıp, cesur davrandığını açıklayan Karpuzoğlu, şunları söyledi: "Biz tüm tehlikeleri hesaplayıp nakli yaptık. Uğur Acar'ın bünyesi 'nakil yüzü' reddetseydi, büyük felaket olurdu, rezil olurduk. O zaman Acar'ın 'mevcut yüzü de olmadığı için' onu izole bir odaya alıp, yeni bir yüz buluncaya kadar hastanede tutmak zorunda kalırdık. Reddetme olayı olsaydı, nakil sırasında damarları bağladığımız anda organı atardı.

" BERBERLER SIRAYA GİRDİ
Bu arada yüz nakli yapılan Uğur Acar, kritik 10 günü geride bıraktı. Top sakal tıraşı olmak isteyen Uğur için Ankaralı berberler sıraya girdi. Hastaneye başvuran 30 berber, "Uğur'un ilk tıraşını biz yapmak istiyoruz. Hatta ona 6 ay promosyonlu olarak bedava tıraş yapabiliriz" diye konuştu.

ANTALYA'YA NAKİL TURİZM
Nakilde dünya rekoru kırıldı, Antalya'da nakil mahalleleri oluştu! Türkiye'nin ilk yüz naklinin gerçekleştirildiği Antalya, nakil hastalarının umudu oldu. Yurdun dört bir tarafından kente gidenler Akdeniz Üniversitesi'ne yakın yerlerde ev ya da apart daire kiralıyor. Hastanelerin çevresinde onlarca daire ya da apart yer alıyor. Nakil için gelen hastalar, işleri bittikten sonra kaldıkları daire ya da apartı başka bir hastaya devrediyor. Kiralanan dairelerin fiyatı 450 ila 600 lira arasında değişiyor.

'KABUS 10 GÜNDE BİTTİ'
Prof. Dr. Ömer Özkan, yüz nakli yapılan Uğur'un hızla iyileştiğini söyledi. Yüz naklinin ardından 10 günlük sürenin geride kaldığını söyleyen Özkan, "Hasta tahminimizden çok daha iyi. Tüm ihtiyaçlarını kendisi görüyor, yürüyor ve ağızdan besleniyor" dedi. Ağabeyi vasıtasıyla gazetecilere mesaj gönderen Uğur ise "19 yıllık kabus 10 günde bitti" dedi.