Yakından kumanda

Özel ekip, 6 ay önce TV dünyasını takibe aldı. Reyting şikesi an be an emniyetin kamerasına yansıdı. En büyük kanıt ise en yüksek izlenme oranının reklamlarda yaşanmasıydı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Aralık 2011 Güncelleme 16 Aralık 2011, 02:11
Yakından kumanda

İÇİNDEKİLER

Operasyondan operasyona koşan polis, bu kez ekrana takıldı! Reyting şikesi operasyonu, şok etkisi yarattı. Dünyaca ünlü reyting ölçüm şirketi AGB, iddiaların ortasında kaldı. AGB'de çalışan Orçun Köktuna ile Selçuk Çobanoğlu, 2 bin 500 reyting deneğine ait gizli bilgiyi, yapımcılara sızdırmakla suçlandı. İddiaya göre söz konusu liste, ünlü yapımcılar Fatih Aksoy, Kerem Çatay, Erol Avcı ve Timur Savcı'ya sızdırıldı. Yapımcıların da bu denekleri kullanıp, izlenme oranlarını arttırdığı öne sürüldü. İşte operasyon sürerken TAKVİM çok önemli bilgilere ulaştı.

DENEKLERİN İFADESİ ALINACAK
Buna göre İstanbul polisi, 6 ay önce düğmeye bastı. Reyting çetesi için özel bir ekip hazırlandı. Ekip, yapım şirketlerini, sahiplerini, çalışanlarını ve reyting ölçüm şirketini takibe başladı. Polis, telefon konuşmalarının yanı sıra fotoğraf ve video ile bu reyting pazarlıklarını kayda aldı. Araştırma sırasında ortaya çıkan bilgiler, polisi bile şaşırttı. Söz konusu araştırmaya göre reyting şikesinin en somut belirtisi, reklamlardı. Herhangi bir dizi ya da yayın reklama girdiğinde, reytingi yüzde 40 düşmesi gerekirken tam tersi artıyordu. Zira, deneklerin hepsi ayarlanmıştı. Öte yandan ekipler, reyting soruşturmasını, 5 yıl geriye dönük olarak araştırmaya başladı. Bu kapsamda başta denekler olmak üzere çok sayıda yönetici ve yapımcının ifadesinin alınacağı öne sürüldü.

TANRIYAR BİLDİKLERİNİ ANLATTI
Yapımcı
Can Tanrıyar, dün İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne giderek, reyting soruşturması kapsamında bildiklerini anlattı. Can Tanrıyar, şunları söyledi: "Elimdeki bilgi ve delilleri polisle paylaştım. Yakında belli ki kıyamet kopacak. Birilerinin bu skandalın ortaya çıkması yüzünden şu anda bile inanılmaz derecede rahatsız olduğunu biliyorum."

İHALEDE USULSÜZLÜK
Reyting operasyonu, dün de sürdü. 25 adres aranırken 7 kişiden 2'si, serbest bırakıldı. Aralarında Ay Yapım, Tims Production, TMC, MED Yapım şirketilerinin sahiplerinin de bulunduğu 9 kişi ise adliyeye ifadeye çağrıldı. Bu arada AGB'den ayrılan TRT, "Reyting Ölçüm İhalesi" açtı. İhaleyi Uğur Akkuş'un sahibi olduğu şirket kazandı.
Akkuş, ölçüm cihazlarını Finlandiya'dan alacağını açıkladı. Ancak Akkuş cihazları daha düşük bedelle Çin'den getirtip haksız kazanç sağladı.

MUHTEŞEM İDDİA
Aralarında Muhteşem Yüzyıl, Adını Feriha Koydum, Umutsuz Ev Kadınları, Fatmagül'ün Suçu Ne, Bir Çocuk Sevdim, Bizim Yenge, Kuzey Güney ve Arka Sokaklar gibi dizilerin yapımcılığını üstlenen firmaların, denek listeleri sayesinde dizilerinin izlenme oranlarını arttırdıkları belirlendi.

OYUNCULAR
Özge Özberk:
Çok şaşırmadığım bir olay oldu. İlginç şeyler bunlar.
Yavuz Seçkin: Evinde reyting ölçüm cihazı takılı olup rüşvet alan denek dönektir. :) Radyoların reyting araştırmalarını yapan şirketler de araştırılsın. Reyting araştırması yapan şirketlerle ilişkin iyi değilse radyo yayıncılığında da yükselemezsin!
Ragıp Savaş: Temiz televizyon, temiz sanat istiyoruz! 21. yüzyıl Türkiye'sinde madem temizlik geç de olsa başladı, o zaman bütün sanatsal mecraların da temizlenmesi gerekir. Krallıklar bitsin...

YAPIMCILAR
Ali Atıf Bir:
Reklam veren salak değil. Sistem çalışmasa niye o kadar reklamı televizyona versin! AGB çalışanları işin içinde olmadan kimse reytinglerle oynayamaz! Bu işin anlaşılabilmesi için deneklerin incelenmesi gerekir.
Hayri Aslan (Limon Yapım): Bir takım bilgilerin yapımcı insanların eline geçtiği dilden dile dolaşıyor. Bu ne kadar doğru, soruşturmada göreceğiz.
Birol Güven: Asıl sorun denek tanımlarında. Daha çok orta sınıf kadın ağırlıklı denek grubuyla karşı karşıyayız. Türkiye'de reklam verenler, sadece yabancı dizileri izliyor. Reklam verdikleri programları izleseler, vazgeçerler.
Armağan Çağlayan: Şu an herkesin konuştuğu dizilerin isimleri reyting operasyonunda geçiyor. Tuhaf değil mi!
Gani Müjde: En büyük denetimi reklam verenler yapmalı. Yıllardır komedi dizilerimiz niye az reyting alıyor diye homurdanıyordum. Fair-play lütfen.
Necef Uğurlu: Şike, 2 milyar dolarlık bir sektörde geçiyor. Medya sektörü de bu rakamı yakalamış olmalı!

Mevlüt YÜKSEL- Özge GÜRCAN-Ufuk KÖROĞLU