Reyting şoku

Şike, bu kez ekrana yansıdı! Bazı yapım şirketlerinin reyting deneklerini kullanıp seyircisini arttırdığı ortaya çıktı. Olayla ilgili 7 kişi gözaltına alındı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Aralık 2011 Güncelleme 15 Aralık 2011, 01:05
Reyting şoku

İÇİNDEKİLER

İstanbul polisinin operasyon hanesine "reyting" de girdi. Polis, bazı yapım şirketlerinin reytinglerinin usulsüz ölçüldüğü yönündeki ihbar üzerine, harekete geçti. 5 aylık çalışmada, AGB adlı reyting ölçüm şirketine ait bilgilerin yapım şirketlerine sızdığı belirlendi. Bu kapsamda polis, AGB'nin Kadıköy ve Üsküdar'daki merkezi başta olmak üzere İstanbul'daki 25 adrese dün eş zamanlı baskın düzenledi. Yapımcı Can Tanrıyar, Med Yapım'ın sahibi Fatih Aksoy, TMC'nin sahibi Erol Avcı, Ay Yapım'ın sahibi Kerem Çatay, TİMS Yapım'ın sahibi Timur Savcı, Erler Film'in sahibi İlker İnanoğlu ve AGB Genel Müdürü İsmail Hayrim Cem'in ev ve işyerlerinde arama yapıldı. Aramalarda bazı evraklara el konuldu.

3 MİLYAR DOLAR!
Operasyonlarda AGB çalışanı Orçun Köktuna ile Selçuk Çobanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı. İddiaya göre 2 bin 500 reyting deneğinden 800'üne ait gizli bilgi, Köktuna tarafından ünlü yapımcılar Fatih Aksoy, Kerem Çatay, Erol Avcı ve Timur Savcı'ya yollandı. Bununla da kalmayan yapım şirketleri ile AGB çalışanları arasında çıkar ilişkileri kuruldu. Yapımcılar, reyting deneklerine para ve hediye verdi. Böylece şirketler, yapımcılığını üstlendikleri dizi ve programların, izlenmesini sağladı. Bu arada Can Tanrıyar, "Televizyonun yıllık reklam pastası 3 milyar dolar. Bu işin altından çok isim çıkar" dedi.

HER AY 200 TL VE HEDiYE
* Aralarında Muhteşem Yüzyıl, Adını Feriha Koydum, Umutsuz Ev Kadınları, Fatmagül'ün Suçu Ne, Bir Çocuk Sevdim, Bizim Yenge ve Kuzey Güney gibi dizilerin yapımcılığını üstlenen firmaların, denek listeleri sayesinde dizilerinin izlenme oranlarını arttırdıkları belirlendi.
* İddiaya göre Esra Özmen, Selçuk Çobanoğlu aracılığıyla denek evlere her ay 200 TL ile hediye yollattı.
* İbrahim Tatlıses, İbo Show programının reyting sonuçları için itiraz etti. Bunun üzerine İbo Show bir anda 19'uncu sıradan 4'üncü sıraya yükseldi.

* Türkiye'de reyting ölçümü şu şekilde işliyor: İzlenme oranlarını ölçecek olan firma ihale ile seçiliyor. Bu firma ellerindeki ölçüm cihazlarını, belirlenen evlere takıyor. Bu cihazlar üzerinden düzenli olarak veriler alınıyor. Ardından da yurt dışına gönderilip reyting ölçümü yapılıyor


Tamer OSKAY-Ufuk KÖROĞLU- Mustafa KAYA