Hatalı son

Devlet kurumlarında adı 'Ergün' ya da 'Ersün' diye yazılan adam, ismini 'Ersin' olarak değiştirdi. Emeklilik için SGK'ya başvurdu. Ancak kendisine ait kayıt yoktu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Eylül 2011 Güncelleme 15 Eylül 2011, 02:40
Hatalı son

İÇİNDEKİLER

Yazım hatası, bir adamın hayatını sildi! Nüfusa 'Ergün' olarak geçen, okula 'Ersun', askerde 'Ersin', evlendirme dairesinde 'Ersün' olarak yazılan Ersin Akbaş, ismini 2008 yılında 'Ersin' olarak değiştirdi ama başı dertten kurtulmadı. Emekli olmak için SGK'ya başvuran Ersin Akbaş, 1983 yılında 'Ergün' ismiyle görünen sigorta kayıtlarının geçerli olmadığını öğrenince şaşkına döndü. Zonguldak'ta dünyaya gelen Ersin Akbaş (45), doğduğunda nüfusa 'Ergün' olarak kaydedildi. İlkokuldan 'Ersun' adına düzenlenmiş olan diplomayla mezun olan Akbaş, 1986 yılında ise askere 'Ersin' olarak çağrıldı. Akbaş, 1990 yılında 'Ersün' ismi ile tekrar askere çağrıldı ve 20 gün askerlik yaptı.

SİGORTA PİRİMLERİ GÖRÜLMEDİ
Hata fark edilince askerden eve gönderilen Akbaş, isim karışıklığıyla ilgili sıkıntıların son bulması amacıyla, 2006 yılında isminin "Ersin" olması için nüfus müdürlüğüne dava açtı. 2008 yılında sonuçlanan dava ile Akbaş'ın ismi 'Ersin' olarak değiştirildi. Ancak Akbaş'ın ismiyle ilgili sıkıntısı bitmek bilmedi. Antalya'da yaşayan evli ve 3 çocuk babası Akbaş, emekli olmak için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurduğunda sigorta primlerinin görünmediğini öğrendi. Zonguldak'ta 1983 yılında annesinin tuhafiye dükkanında çalışmaya başladığını belirten Akbaş, "O zaman sigortam 'Ergün' ismiyle başladı. Emeklilik için SGK'ya başvurduğumda 'Ersin adıyla kayıt yok' dediler. Şok yaşadım. Hatanın bir an önce düzeltilmesini istiyorum" dedi.

'KREDİ KARTLARIM BİLE FARKLI'
Hala birçok devlet kurumunda isminin 'Ergün' 'Ersun', 'Ersün' olarak geçtiğini dile getiren Akbaş, "Çocuklarımın karnesinde de ismim farklı yazıyor. Evlilik cüzdanımda 'Ersün' yazıyor. Kredi kartlarımda isimlerim ayrı ayrı. Hatta bir bankanın hem Ersin hem de Ersün isminde 2 kredi kartı bulunuyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

AİHM YOLUNDA
Emeklilik hakkı elinden alınan Akbaş, "isim hatasının" düzeltilmemesi halinde AİHM'ne gidecek.

YAZIM HATASI HAYATINI YOK ETTİ!
Ersin Akbaş, "Sağlık sorunlarım var. Yaşım olmuş 46. 20 yıl daha nasıl çalışırım, kim beni işe alır" dedi.


Gamze ARAS