Sürücülere 13 maddelik uyarı

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, yaz mevsiminde trafik ve yol güvenliğinin sağlanması için sürücülere yönelik 13 maddelik uyarıda bulundu.

Giriş Tarihi 09 Haziran 2011, 00:00 Güncelleme 09 Haziran 2011, 11:06
Sürücülere 13 maddelik uyarı

İÇİNDEKİLER

Karayolu kullanımında hız limitlerine uyulmasını ve en fazla 3 saat araç kullanılıp mutlaka mola verilmesini tavsiye eden Meniş, uykusuz, yorgun, alkollü, aç veya aşırı yemek yiyerek direksiyon başına geçilmemesi gerektiğini belirtti.

Yaz mevsiminin trafikte kaza riskini iki üç kat arttırdığına dikkat çeken İhsan Memiş, Türkiye'de ilköğretim ve liselerin tatile girmesi ve üniversite seçme sınavlarının da yapılması dolayısıyla aileler ve gençlerin tatile çıktığını söyledi. Bunların en az 500 km. gidiş ve bir o kadar da dönüş yolu katederek şehirlerarası araç kullandığını vurgulayan Memiş, "Avrupa ülkelerinden tatil yörelerine gelen turizm araçlarıyla orada yaşayan Türk ailelerin de karayoluyla dönüş yaparak mutlaka bir tatil yöresine gitmek istemesi, trafiği en az iki kat arttırmaktadır. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında tatil amacıyla hareket eden nüfus yaklaşık 20 milyon olmaktadır. Bunların yaklaşık yüzde 80'i hususi arabalarıyla seyahat ederken geriye kalanı otobüslerle gidip dönmektedir." dedi.

Trafik kazaları ve ölümleri en aza indirmek uyulması gereken 13 madde:

1- Karayolu kullanımında hız sınırlarına uymanızın yanında en fazla 3 saat araç kullanarak mutlaka mola veriniz.

2- Uykusuz, yorgun, alkol alarak, aç karnına veya aşırı yemek yiyerek kesinlikle araç kullanmayınız.

3- Yanınıza daima içecek alınız. Rahatsızlıklarınız varsa ilaçlarınızı almayı unutmayınız.

4- 12 yaşından küçük çocuklarınızı mutlaka arka koltuğa oturtunuz ve emniyet kemerlerini bağlayınız. Çocuklar için mutlaka oto koltuğu kullanınız.

5- Sürücü ve ön koltukta oturanlar dahil mutlaka emniyet kemerini takınız. Eşler olarak emniyet kemeri için birbirinizi ikaz ediniz.

6- Köprü üstü, viraj, tünel ve tepe üstlerinde araçları kesinlikle sollamayınız. Yollarda birbirinizle yarış yapmayınız.

7- Bölünmüş yollarda (duble yol) hız sınırı otomobiller için saatte 110 km. olmasına rağmen yerleşim yerlerinden geçerken yavaşlayınız.

8- Muhtemel maddi hasarlı kazalar için kaza tespit tutanağı, kasko poliçesi ve zorunlu mali sorumluluk sigorta belgelerini bulundurunuz. Bir kaza halinde ölüm ve yaralanma yoksa mümkünse polis veya jandarma çağırmadan anlaşarak ve birbirinizden ilgili belge fotokopilerini alarak yola devam ediniz.

9- Belirlenenden fazla yolcu ve yük almayınız. Ellerinizi dışarıya çıkarıp sallamayınız. Yollara içecek kutuları atmayınız.

10- Araç kullanırken sol şeridi devamlı kullanmayınız, diğer araçlara da açık tutunuz.

11- Mümkünse gündüz araç kullanmayı tercih ediniz. Bazı yollarda bakım ve onarım çalışmaları, zeminde mıcır olduğundan hızınızı düşürünüz. Araç takip mesafelerine dikkat ediniz.

12- Cep telefonunuzla konuşarak araç kullanmayınız. Telefonunuzu mola yerlerinde açarak, konuşmanızdan sonra tekrar kapatınız. Bütün dikkatinizi yola ve takip mesafesine veriniz.

13- Şehirlerarası yollarda hüzünlü, sıkıntılı değil, dinlendirici müzik dinleyiniz. Üzücü ve stresli konuşmalar yapmayınız. Eşlerinizle ve çocuklarınızla araba içinde münakaşa etmeyiniz. Dinlendirici sohbetler yapınız.