EYT yasası son durum nedir? 2020’de EYT çıkacak mı? Yeni formül masada...

2020'de EYT çıkacak mı? EYT yasası son durum düzenleme bekleyen milyonlarca kişi tarafından araştırılıyor. 6 milyon EYT'liyi yakından ilgilendiren gelişme AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan istişare toplantısında masaya yatırıldı. Sık sık kamuoyunda gündeme gelen EYT’liler meselesiyle ilgili açıklamalar da yakından takip ediliyor. AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan istişare toplantısında bu konunun da gündeme geldiği ve Başkan Erdoğan’a yeni bir sistem önerildiği belirtiliyor. Yeni sistemde, emeklilikte yaşa takılanların çalışmaya devam etseler bile maaşlarının düşmemesi için düzenlemenin masada yer aldığı gündemde yer aldı. Peki, 2020 EYT yasası son durum nedir? Bu yıl EYT çıkacak mı? İşte, EYT son dakika haberleri…

Giriş Tarihi 06 Mart 2020, 10:37 Güncelleme 06 Mart 2020, 10:37
EYT yasası son durum nedir? 2020’de EYT çıkacak mı? Yeni formül masada...

İÇİNDEKİLER

Sayıları 6 milyona ulaşan EYT'lilerin emekliliği yeniden gündemde. Milyonları ilgilendiren konuda yeni gelişme, Başkan Erdoğan ve AK Parti milletvekillerinin yaptığı toplantıda yaşandı. Başkan Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada, EYT için bir düzenleme yapmayacaklarını belirtmiş ve meseleye nokta koymuştu. Toplantıda bir milletvekili emeklilik yaşıyla ilgili sıkıntıları dile getirmesi ve yeni bir formül önermesinin ardından gözler EYT son dakika haberlerine çevrildi. Emeklilikte yaşa takılanların, çalışmaya devam etseler bile maaşlarının düşmemesi için yeni bir sistem önerisinde bulunuldu.

EYT'lierin sayısı yaklaşık 6 milyon kişi civarında olup hemen emekli olabileceklerin sayısı ise 1 milyon kişinin üzerinde. EYT'lilere emeklilik imkanı tanınmasının sosyal güvenlik sistemine maliyeti ise 10 yılda 700 milyar liranın üzerinde olacağı da tespitler arasında.

Toplantılarda milletvekili emeklilik yaşına ilişkin sıkıntılar dile getirildi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar çalışmaya devam etseler dahi maaşlarının düşmemesi için yeni bir sistem kurgulanması yönünde önerilerde bulunduğu belirtiliyor.

ERDOĞAN OLUMSUZ BAKMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce yapmış olduğu açıklamalarda EYT'ye ilişkin tartışmalara noktayı koymuştu. Erdoğan EYT meselesiyle ilgili ''Yapmayacağım, seçim kaybetsem bile bu işte yokum.'' diye konuşmuştu. İskandinav ülkelerinin tamamının bu sistem yüzünden battığını konuşan Erdoğan, erken emeklilikle ikinci iş aranacağını ve işsizliğin daha da yükseleceğine işaret etti. Bunun politik bir hesap olmayacağını belirten Erdoğan, ''Arkadaşlarıma söylüyorum, beni bu yola teşvik etmeyin. Seçimi kaybetsek de olmayacak. Herkes vaktinde emekli olmalı.'' diye konuştu.

6 MİLYON EYT'Lİ VAR

EYT'lilerin sayısı 6 milyon bandında olmakla birlikte hemen emekli olabilecek sayısı ise 1 milyon kişiden daha fazla durumda. EYT'lilere emeklilik olanağı tanınmasının sisteme maliyeti ise 10 yılda 700 milyar TL'nin üzerinde olarak belirtiliyor. EYT'de düzenleme yapılsa dahi 700 bin kişi hemen emekli olacak ve bu da maliyetin yıllık 10 milyar liranın üzerine çıkması anlamına geliyor.

EYT'DEN KİMLER YARARLANACAK?

EYT kanunun Meclis'te görüşülmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması durumunda 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı girişi bulunan kişileri kapsayacağı belirtiliyor. 1999'da yürürlüğe alınan 4447 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı kadın sigortalılıklarda 58, erkek sigortalılarda ise 60 olarak belirlenmişti. Emeklilik için prim gün sayısı da 7 bine çıkartılmıştı. Bu yüzden de EYT kanunu çıkarsa 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayan sigortalılar, kanunun kapsamında bulunacak.

YAŞA NEDEN TAKILDILAR?

8 Eylül 1999 tarihinden önce kadın 20; erkek 25 yıl sigortalılık ve 5000 gün prim koşulunu yerine getirerek emekli olabiliyordu. 8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile emeklilik yaşı kademeli olarak kadınlarda 58, erkeklerde 60'a çıkartıldı. 2008 yılında yapılan ikinci değişiklikle de emeklilik yaşı 2036'dan itibaren yeniden kademeli olarak artırılarak kadın ve erkeklerde 2048 yılında 65'te eşitlenecek.

EYT NEDİR?

2008 öncesinde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı olmak üzere üç farklı kurum ve kanun bulunmaktaydı. Bu tarih sonrasında kurumlar SGK adı altında birleştirilmiştir. Buna göre ilk kez 30 Nisan 2008 tarihinde SSK'lı olan bir erkek 70, 7 bin prim günüyle emekli olmaktayken 1 gün sonra yani 1 Mayıs 2008'de SSK'lı erkek 7 bin 200 prim günüyle emekli olabilmektedir. Söz konusu düzenlemeyle bir gün geç sigortalılık 200 gün fazla çalışmayı gerektirmiştir. 9 Eylül 1999 tarihindeyse 4447 sayılı kanun hayata geçti ve bu tarih öncesinde sigortalı olanlar için kademeli yaş şartı devreye girdi. 9 Eylül 1999 tarihi ve sonrasında sigortalı erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaş şartı getirildi.