Borçlar siliniyor

Vergi, prim, trafik cezası, emlak vergisi, su parası, öğrenim kredisi gibi borçlarınız varsa, kolayca kurtulmak için son gün bu Pazartesi. Faizler siliniyor, peşin ödemede indirim % 90’ı buluyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ağustos 2018 Güncelleme 26 Ağustos 2018, 03:12
Borçlar siliniyor

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca vatandaş yapılandırmadan yararlanarak, borçlarından kurtuluyor. 31 Temmuz'da bitmesi planlanan yapılandırmaya başvuru süresi 27 Ağustos'a kadar uzatıldı. Yarın başvuru için son gün. Yapılandırmayla ilgili tüm soruların cevaplarını TAKVİM sizin için hazırladı:
Hangi borçları kapsıyor?
31 Mart 2018 tarihine kadar ortaya çıkan sigorta prim borçları, Genel Sağlık Sigortası borçları, her türlü vergi, trafik cezaları, karayolları idari cezalar, su borcu, emeklilerin sosyal güvenlik destek primi borçları, öğrenci kredileri yasa kapsamına alındı.
Ne kazandıracak?
Borçların gecikme faizi, cezası silinecek. Bunun yerine Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacak. İlk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapanlardan hesaplanan tutarın yüzde 90'ının tahsilinden vazgeçilecek. Taksitle ödeme seçilirse, ana para + Yİ-ÜFE katsayı ile çarpılıp bölünecek.
Nereye başvurulacak?
SGK'ya olan borçlar için sosyal güvenlik il müdürlüklerine ya da merkezlere başvurulması gerekiyor. Maliye'ye olan borçlar için ise başvurular internetten gib.gov.tr, e-devlet (turkiye.gov.tr) adreslerinden ya da ilgili vergi dairesine yapılacak.
Borçlar nasıl ödenecek?
Borçlulara iki seçenek sunulacak. İsteyen borcunu peşin ödeyecek isteyen ise taksite böldürecek. PEŞİN ÖDEME: İlk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapanlardan, Yİ-ÜFE esas alınarak hesaplanan tutarının yüzde 90'ının tahsilinden vazgeçilecek. Tutarın tamamının ilk 2 taksitte ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak. TAKSİTLİ ÖDEME: İsteyen 6, 9, 12 ve 18 taksiti tercih edecek. Ödemeler iki ayda bir yapılacağı için ödeme süresi 36 aya kadar çıkacak. Taksit seçeneklerine göre 1,05 ile 1,15 arasında katsayı uygulanacak.
Seçenek belirtilmez ise ne olacak?
Azami taksit süresi olan 18 taksite ilişkin ödeme planı verilecek.
Taksit ödenmezse ceza var mı?
İlk taksitin tam ve süresinde ödenmesi şart. Aksatılması halinde, gecikme zammı hesaplanacak.
Kredi kartı ile ödeme var mı?
Kredi kartı ile de ödenebilecek.
Ödeme ne zaman yapılacak?
SGK'ya olan borçlar için ilk taksit 31 Ağustos'a kadar ödenecek. Belediye borçları ve vergiler için ise ödeme için son gün 1 Ekim olacak.