Otomatik BES yeni tasarruf alışkanlığı kazandırıyor

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin otomatik katılımla (OKS) büyüdüğünü söyleyen Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı, 2003 yılında başlayan BES ve 2017 yılında uygulamaya giren OKS ile birlikte Türkiye’de tasarruf bilincinin arttığına dikkat çekti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Aralık 2017 Güncelleme 14 Aralık 2017, 00:00
Otomatik BES yeni tasarruf alışkanlığı kazandırıyor

İÇİNDEKİLER

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı, Otomatik Katılım Sistemi'nin (OKS) Türkiye'de tasarruf oranının artmasına, geniş kitlelerin sisteme kolayca dahil olmasına ve tabana yayılmasına katkı sağladığını belirtti. Obalı, "OKS, Türkiye'ye yeni bir tasarruf alışkanlığı kazandırıyor" dedi.

3 MİLYON ÇALIŞAN KATILDI
OKS ile birlikte BES'in daha cazip hale geldiğini söyleyen Obalı, "OKS, fonları büyütmemizde, piyasaların stabilizasyonu ve derinleşmesi anlamında çok önemli bir rol oynuyor" dedi. Bireysel Emeklilik Sistemi'nin hem portföy hem de fon büyüklüğü açısından hızlı bir büyüme gösterdiğinin altını çizen Obalı, 1 Ocak 2017 tarihinden 27 Ekim 2017 tarihine kadar geçen sürede Otomatik Katılım Uygulaması ile 3 milyon 371 binden fazla çalışanın sisteme dahil edildiğini ifade etti. Obalı, fon miktarının ise 1 milyar 401 milyon lirayı geçtiğini kaydetti.

'SEKTÖR HAREKETLENECEK'
Şu anda sistemin yeniden kurgulanması yönünde çalışmaların sürdüğünü belirten Özgür Obalı, "OKS'nin yeniden kurgulanarak yapılacak olan düzenlemeler sonrasında sisteme yüzde 25 oranında tekrar giriş olacağını tahmin ediyoruz. 45 yaş üstünden de OKS'ye katılım konusunda talepler geliyor. Bu talepler de değerlendiriliyor. Otomatik katılımda yaş sınırının kalkması ile bir çok 45 yaş üstü çalışanın sisteme dahil olmak isteyeceğini düşünüyoruz. Bütün bu gelişmeler sektörü daha da hareketlendirecektir" görüşünü dile getirdi.