74 bin kişiye kamuda iş

Türkiye’ye sınıf atlatacak, yüksek gelir grubuna taşıyacak 3 yıllık süper lige terfi programı açıklandı. Kişi başı gelir 13 bin dolara çıkacak, 3.2 milyon istihdam yaratılacak. Kamuya 2018’de 74 bin personel alınacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Eylül 2017 Güncelleme 28 Eylül 2017, 02:13
74 bin kişiye kamuda iş

İÇİNDEKİLER

Hükümet, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine hazırlanan Türkiye'ye sınıf atlatacak, yüksek gelir grubuna taşıyacak 3 yıllık süper lige terfi programını açıkladı. Kişi başına düşen milli gelir 2020 sonunda 13 bin doları aşacak. Böylece Dünya Bankası tanımına göre üst gelir grubuna çıkmak için belirlenen eşik de aşılmış olacak. Kamuya 2018'de 74 bin personel alınacak. İşte bakanların 2018-2020 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'a ilişkin açıklamaları:

BES GENİŞLETİLECEK: Finansal sistemin derinleştirilmesi ve yurt içi tasarrufların artırılması için altına dayalı tahvil, kira sertifikası ihracı gerçekleştirilecek. Emlak ve Kalkınma bankaları yeniden yapılandırılacak. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) gözden geçirilerek kapsamı genişletilecek. Faizsiz finans sistemi daha da geliştirilecek.



TASARRUF YAPILACAK: Kamuda mali sürdürülebilirlik için kamu harcamalarında etkinlik artırılacak. Bunun için cari harcamaların artışı kontrol altında tutulacak. Taşıt kullanımında tasarrufa gidilecek. Çok zorunlu haller dışında kamu hizmet binası yapımına izin verilmeyecek.

YATIRIM STRATEJİSİ: Kur riskini azaltmak ve yönetmek için makro ihtiyati düzenlemeler yapılacak. Cari dengede sürdürülebilirlik için ihracat artırılacak. Bu amaçla uluslararası doğrudan yatırım stratejisi hazırlanacak. E-ihracat uygulamaya geçirilecek. Yerli marka otomobil için destek programı hayata geçirilecek. Madencilik arama yatırımları artırılacak.

ALTIN KAMPANYASI: Yastık altında 100 milyar dolar altın olduğunu öngörüyoruz; Hazine, bir miktar maliyete katlanarak atıl durumdaki altınları sisteme çekmeye çalışıyor. Dönem sonu altın alınırsa hazine vatandaşa yıllık yüzde 2.4 getiri sağlayacak.




PERFORMANS ARTACAK
Kamuda yeni kurum kurulması sınırlandırılacak, mevcut kurumlar ihtiyaç doğrultusunda yeniden yapılandırılacak. Kamuda insan kaynağı kalitesinin artırılması için merkez ve taşra teşkilatı ilişkisi güçlendirilecek. Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, pratik eğitimler veren, kamuya personel yetiştiren kamu personeli yetiştirme merkezi olarak yeniden yapılandırılacak. Hizmetlerin hız ve kalitesi ölçülerek performans değerlendirmesi yapılacak.

İŞŞİZLİK AZALACAK
2019 itibarıyla işsizlik oranının yeniden tek haneye düşmesini ve 2020'de yüzde 9.6 oranında gerçekleşmesini öngörüyoruz ki bu, güçlü işgücüne katılım oranı ve çalışma çağı nüfusundaki artışa rağmen sağlanacaktır.

GIDA FİYATLARINA FREN
Gıda enflasyonundaki oynaklığın azaltılmasına yönelik olarak lisanslı depoculuk hizmetleri özel sektör eliyle yaygınlaştırılacak. Tarladan son tüketiciye kadar soğuk zincir yatırımları destelenecek. Toptancı hal yasası çıkartılacak.

İCRAYA DÜŞENE KOLAYLIK
Yeni icra dairesi modeli yaygınlaştırılacak. Elektrik, su, telefon gibi borçlar için icra dairesine gidilmeden daha az masrafla ödeme yapılabilmesi sağlanacak.