Turizmci çıkış arıyor

Turist sayısındaki düşüş turizmciyi zora soktu. Gelirleri ile giderlerini karşılayamayan bazı yatırımcılar, otellerini açmadı. Birkaç otelin müşterisi ise tek otelde toplandı. Bakan Zeybekci, destek için çalışma yürütüldüğünü söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Haziran 2016 Güncelleme 08 Haziran 2016, 00:00
Turizmci çıkış arıyor

İÇİNDEKİLER

Kan kaybeden turizm sektörü, zor günleri aşabilmek için çeşitli çareler geliştiriyor. Türkiye'nin birçok bölgesinde yaşanan turist sayısındaki ciddi düşüş, otellerin kiminin açılamamasına kiminin de geç açılmasına neden oldu. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, birçok otel sahibinin otellerini açmadığını ifade ederken, "Kıyı bölgelerindeki birçok otelde bu durum yaşanıyor. Açılan otellerde de durum pek parlak değil. Doluluk oranları yüzde 20-30. Fiyatlar da yüzde 50-60 aşağıda. Birden fazla oteli olan işletme sahipleri de sadece bir otelini açıyor. Diğerlerini açmıyor. Böylece otellerinin müşterilerini tek bir tesiste toplayarak otelleri birleştiriyor. Böylelikle maliyetlerini düşürüyorlar" dedi. Ayık, turist sayısının düşmesinin yanında, gelecek aylara yönelik taleplerin de çok düşük olduğunu belirtti.

MALİYET ARTIYOR
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır da birçok otelin personel giderlerini karşılayamayacağı için açılmadığını dile getirdi. Personel giderlerini karşılayabilmek için turistin olması gerektiğine vurgu yapan Bayındır, "Otel açıldığı anda KDV, elektrik ve su faturası gibi giderler oluşmaya başlıyor. Otel sahibi de bu kadar gideri cebinden karşılamak yerine otelini hiç açmamayı tercih ediyor" diye konuştu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise turizm sektörü için ilave tedbirler alınacağını belirterek, "Şu anda konuyla ilgili bir çalışma yürütülüyor" ifadesini kullandı.

KAYIP YÜZDE 20'Yİ BULUR
Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısındaki yılın ilk 4 ayında azalma yüzde 16'yı aştı. İlk 4 ayda gelen yabancı turist sayısı 5.8 milyonda kaldı. Yabancı turist sayısındaki düşüşün bu yıl devam edeceğine vurgu yapan sektör temsilcileri, turist kaybının yüzde 20'yi bulabileceğini, gelirdeki düşüşün ise 15 milyar dolar olabileceğini ifade ediyor. Öte yandan yerli turiste yönelik bayram tatilinin 9 güne çıkması için kararın bu hafta açıklanması bekleniyor.