Vergisiz ithal et

Ette hem tüketiciyi hem de üreticiyi rahatlatacak karar geldi. ESK'nın yapacağı karkas ve canlı besilik ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı. Karar, piyasanın ateşini düşürecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ağustos 2015 Güncelleme 15 Ağustos 2015, 00:00
Vergisiz ithal et

İÇİNDEKİLER

Hükümet, kırmızı et fiyatlarında yaşanan tırmanışa 'dur' demek ve tüketici ile üreticileri rahatlatmak için yeni bir önlemi daha hayata geçirdi. Resmi Gazete'de dün yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile AB menşeli karkas ette uygulanan yüzde 40 oranındaki gümrük vergisi sıfırlandı. Ayrıca, canlı besilik hayvan ithalinde uygulanan yüzde 15'lik gümrük vergisi sıfıra çekildi. Et ve Süt Kurumu (ESK), bu kararın sadece ESK'nın yapacağı ithalat için geçerli olacağını duyurdu. Açıklamaya göre; karar sadece ESK'nın kullanımına tahsis edilmiş olan AB menşeli 4 bin 40 tonluk besilik/kasaplık büyükbaş canlı hayvan ve 19 bin 100 tonluk büyükbaş karkas et için uygulanacak.

PİYASAYA YANSIYACAK
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, kararın otomatik olarak maliyetleri düşüreceğini ve fiyatların ineceğini söyledi. Karkas et ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanması ile piyasadaki yüksek fiyatların ateşinin düşmesi bekleniyor.

Burcu ÇALIK