120 bin kişiye iş kapısı açılıyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destek Paketi'ni açıkladı. Toplam büyüklüğü 7.5 milyar lirayı bulan paketle 120 bin iş fırsatı doğuyor, yatırımcının vergi yükü düşürülerek, destekler artırılıyor.

Giriş Tarihi 03 Nisan 2015, 00:00 Güncelleme 03 Nisan 2015, 04:54
120 bin kişiye iş kapısı açılıyor

İÇİNDEKİLER

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk ekonomisinde 'doping' etkisi yaratacak 'İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destek Paketi'ni açıkladı. 'Süper paket'e göre 120 bin kişi fidan dikimi başta olmak üzere 'toplum yararına işler'de çalıştırılmak için işe alınmaya başlandı. Davutoğlu, "daha çok destek, daha çok yatırım, daha çok iş" sloganıyla açıklanan paketin, emeklilere sağlanan imkanlarla birlikte 7.5 milyar liralık bir maliyet oluşturduğunu vurguladı. Emeklilere sağlanan imkanın 4.7 milyar TL, 120 bin istihdamın da 1 milyar TL'lik maliyeti olacağını kaydeden Davutoğlu, "Ancak üretimin artmasına vesile teşkil edilecektir. Bütün bu toplam maliyet, 2015'te milli gelirin yaklaşık 0,2'si civarındadır. Bütçemiz üzerine de ekonomik dengeler üzerine olumsuz etkisi olmayacak" diye konuştu.

1- KURSİYERLERE ASGARİ ÜCRET

- Özel sektörde 6 ay süreyle 'İşbaşı Eğitim Programı'nda çalışacak kursiyerlere İŞKUR tarafından net asgari ücret ödenecek.
- Kursiyeri işe alanlara; "imalat sektörü"nde 42 ay, "diğer sektörler"de 30 ay, SGK işveren primi İŞKUR tarafından ödenecek.
- 2015 Temmuz'a kadar işbaşı eğitimine başlanırsa, ilave 6 ay daha desteklerden faydalanılabilecek.
- Toplum yararına çalışma" kapsamında ilave 120 bin istihdam sağlanıyor. İstihdam edilenler, 81 ilde fidan dikimi ve ormanların bakımında çalışacak.

2- İLERİ TEKNOLOJİ YATIRIMLARINA BÜYÜK AVANTAJ

'İleri teknoloji' yatırımlar, 'öncelikli yatırımlar' kapsamına alınıyor. Bu yatırımlara, 5. bölge destekleri verilecek. Gümrük Vergisi muafiyetinden KDV istisnasına, vergi indirimlerinden yatırım tahsisine ve faiz desteğine kadar imkanlar sağlanıyor.

3- 1 VE 2. BÖLGE DESTEK KAPSAMINDA

Bu yıl sonuna kadar başlanılacak yatırımlar için daha önce 1 ve 2. bölgede destek verilmezken, artık birinci bölgede 2, ikinci bölgede de 3 yıl destek sağlanacak. Oran, üçüncü bölgede 3 yıldan 5 yıla, dördüncü bölgede 5 yıldan 6 yıla, beşinci bölgede 6 yıldan 7 yıla, altıncı bölgede de 7 yıldan 10 yıla çıkarıldı.

4- TASARIM YAPAN ESNEK ÇALIŞACAK

Tasarım merkezleri, Ar-Ge merkezleri gibi desteklenecek. Ar-Ge ve tasarım personelinin daha esnek çalışmasına olanak sağlanacak. KOBİ'lerin siparişe dayalı Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri desteklenecek.

5- VERGİ İNDİRiMLERİ ARTIRILDI

2015-2016 dönemi yatırımlarında vergi indirimi artırıldı. Birinci bölgede sıfır olan indirim yüzde 50, ikinci bölgede yüzde 10 olan oran yüzde 55, üçüncü bölgede yüzde 20 olan oran yüzde 60, dördüncü bölgede yüzde 30 olan oran yüzde 65, beşinci bölgede yüzde 50 olan oran yüzde 70, altıncı bölgede yüzde 80 olan oran yine yüzde 80 indirimli uygulanacak.

6- TEŞVİK ORANLARI DEĞİŞTİ

2014 sonunda uygulaması biten 'vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi' desteği, bu süreçte başlanacak yatırımlar için devam edecek. Bölgesel teşvik oranları da şu şekilde artırıldı: Birinci bölgede yüzde 10'dan 15'e, ikinci bölgede yüzde 15'ten yüzde 20'ye, üçüncü bölgede yüzde 20'den 25'e, dördüncü bölgede 25'ten 30'a, beşinci bölgede 30'dan 40'a, altıncı bölgede 35'ten 50'ye çıktı.

7- KADIN GİRİŞİMCİYE KOLAYLIK

Mevcut durumda her bir KOBİ için 1,5 milyon TL ve her bir risk gurubu için 2 milyon TL olan 'kefalet' limiti; imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin yatırım kredileri için 2,5 milyon TL'ye, her bir risk grubundaki imalatçı KOBİ'ler için ise 3 milyon TL'ye çıkarıldı. - Kadın girişimcilerin 100 bin TL'ye kadar kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 kefalet imkanı sağlanıyor.

8- KKDF SIFIRA İNDİRİLDİ

- Nakdi sermaye artırımı yapan şirketler için; artırılan sermayenin belli bir kısmı her yıl kurum kazancından indirilebilecek. Bu uygulamayla, şirketlerin borç yerine öz kaynak kullanımı özendiriliyor.
- Yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranı yüzde 6'dan yüzde sıfıra indirildi. Böylece sanayicinin girdi maliyeti azaltıldı.

9- HAZİNE DESTEKLİ KEFALETİN KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

- Meclis'te kabul edilen kanun ile Hazine kaynaklarından kredi garanti kurumlarına aktarılabilecek 1 milyar TL tutarındaki kaynak, 2 milyar TL'ye çıkarıldı.
- Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 20 milyar TL'ye kadar Hazine kefaleti verilebilmesinin önü açıldı.

10- AR-GE DAYALI YATIRIMA PROJE VE FİNANSMAN

TÜBİTAK tarafından imalat sanayinde hazırlanan projeler, Türkiye Kalkınma Bankası vasıtasıyla desteklenecek. Projenin finansmanında özel sektör öz kaynak kullanımı yüzde 20 olacak. Türkiye Kalkınma Bankası da yüzde 50'ye kadar uygun koşullu finansman desteği sağlayacak.

11- KOBİ'LERE TEMİNAT KOLAYLIĞI GELİYOR

KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla, taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engeller kaldırılacak. Bunun için gerekli düzenlemeler yapılarak Meclis'e sevk edilecek.

İŞ DÜNYASI NE DİYOR?

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu: Özellikle istihdam ve vergi teşviklerinin hem süresinin uzatılması hem de kapsamının genişletilmesi, yeni istihdam imkânlarının ve yatırım fırsatlarının hayata geçmesini sağlayacaktır.

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan; Paket, sanayici açısından moral verici. Özellikle teşviklerde teknolojik yatırımların nerede olursa olsun desteklenmesinin en üst düzeyde kabul görmüş olması sanayimizin geleceği açısından son derece işlevsel buluyoruz.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar; "Sayın Başbakan'ın açıkladığı tedbirlerin her bir unsuruna yürekten katılıyoruz. Bu tedbirleri Türkiye'nin geleceğinin sigortası olarak görüyoruz. Türkiye'de yeni bir başarı hikayesini hep birlikte yazabiliriz."

KAYNAK: AKŞAM