Paralel oyun bozuldu

Paralel örgütün kriz çığırtkanlığı tutmadı. Kaos planını, CITIBANK ve HSBC'nin ardından Fitch'in açıklamaları bozdu. Fitch, 'Bank Asya ekonomiyi etkilemedi' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Mart 2015 Güncelleme 22 Mart 2015, 01:11
Paralel oyun bozuldu

İÇİNDEKİLER

TÜRKİYE'yi kaos ortamında göstermeye çalışan paralelcilerin hayalleri yine suya düştü. Türk bankacılık sektörünü ve ekonomiyi kötü göstermeye yönelik art arda kriz çığırtganlığı yapan paralelyapı ile faiz lobisine, piyasalar ve uluslar arası derecelendirme kuruluşları prim vermedi. Paralelciler önce CITIBANK, ardından da HSBC'nin Türkiye'den çıktığını duyurdu. İki bankadan da hemen yalanlama geldi. Son olarak uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de, merakla beklenen Türkiye notu ile paralelcilerin hevesini kursağında bıraktı.

YATIRIM YAPILABİLİR
Fitch, Bank Asya tartışmalarının bankacılık sistemini etkilemediğini belirtirken, yatırımcıları da rahatlattı. Fitch'in son açıklamasına göre Türkiye "yatırım yapılabilir" seviyede olan "BBB-" olan kredi notunu korudu. Türkiye'nin not görünümünü de 'durağan' olarak bıraktı. Derecelendirme kuruluşu, bankacılık sektörünün iyi durumda olduğunun altını çizdiği açıklamasında, düşen petrol fiyatlarının enflasyon ve cari açığın iyileşmesine katkıda bulunduğunu, ancak Rusya, Ukrayna ve Orta Doğu'ya yapılan ihracatı olumsuz etkilediğini ifade etti. Türkiye'nin kamu finansmanının güçlü olmayı sürdürdüğü belirtilen açıklamada, seçimlerden önce herhangi bir finansal kayma riski görülmediği kaydedildi.

RİSK BULUNMUYOR
Fitch'in şu tespitlerine yer verildi: "Türkiye'nin ekonomisi dengelenme sinyalleri vermeye devam ediyor." Fitch'in enflasyon ve cari açığın yıl sonu itibariyle, sırasıyla yüzde 6 yüzde 5.1 seviyesine gerileyeceği öngörüsünü içeren metinde, Türkiye'nin düşük petrol fiyatlarından yararlanmaya devam edeceği dile getirildi. Fitch Ratings, diğer taraftan daha uyumlu ve öngörülebilir para politikasının enflasyonu düşürerek, Türkiye'nin notunu olumlu etkileyebileceğini ifade ederken, yapısal reformlarında kredi notu üzerinde benzer etkiye sahip olacağını bildirdi.