Kartla altın

Şubat'ta getirilen kredi kartıyla altın alma yasağı kalkıyor. Ekim ayında taksitle altın alımına tekrar başlanmasının önü açılıyor. Vade sınırı ise 4 ay

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ağustos 2014 Güncelleme 30 Ağustos 2014, 01:47
Kartla altın

İÇİNDEKİLER

İstanbul Kuyumcular Odası, 1 Şubat 2014 tarihinde durdurulan kredi kartıyla altın alışverişi uygulamasının, önümüzdeki ay tekrar başlayacağını duyurdu. Ekim ayında yürürlüğe girmesi beklenen düzenleme ile kredi kartıyla 4 taksite kadar altın alınması bekleniyor. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) getirdiği kartla alım yasağının ardından sıkıntılı günler geçirdiklerini, bunu da BDDK'ya ilettiklerini söyleyerek, "BDDK Başkanı tekrar takside dönülmesine ılımlı baktı. Hükümet yetkilileriyle de görüştük. '6 aylık süreçi tamamlayalım, bakalım ne olacak' dediler. 6 aylık süreç Ekim'de doluyor" şeklinde konuştu. Cari açığı artırdığı gerekçesi ile taksitle altın alımının durdurulduğunu belirten İşler, şunları kaydetti: "Ancak cari açığa etkisi olmadığı görüldü. Taksitli alışveriş için hükümetimiz bir çalışma yapıyor. Ekim ayı gibi bu konunun neticeleneceğini düşünüyoruz. Tahmin ediyorum ki; taksitli altın alımı 9 ayla sınırlandırılacaktır" dedi. Ancak BDDK'nın 4 ay vade sınırlaması getirmesi bekleniyor.

YASTIK ALTI SIKINTIYA SOKTU
İşler, Darphane'nin altın taleplerini yetiştirememesini ise 2008'de bozdurulan altınların yeniden yastık altına girmesine bağladı. Başkan İşler, ÖTV'nin kalkmasının sektör açısından olumlu gelişmelere sebep olduğunu sözlerine ekledi.

1.5 MİLYON KİŞİYİ ETKİLİYOR

Kuyumculukta 250 bin kişinin çalıştığını, sektörün dolaylı olarak ise 1.5 milyon kişiye fayda sağladığını vurgulayan İşler, açılması planlanan taş kesim atölyelerinin desteklenmesi halinde 100 bin kişinin daha istihdam edileceğini kaydetti.