Turizmci ayakta

Gezi Parkı protestoları esnaftan sonra turizmcileri de isyan ettirdi. Taksim bölgesinde iptaller yüzde 60'ı, maddi kayıplar ise 25 milyon euroyu buldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Haziran 2013 Güncelleme 19 Haziran 2013, 00:00
Turizmci ayakta

İÇİNDEKİLER

Gezi Parkı olayları turizm sektörünü vurdu. İstanbul'un en çok turist ağırlayan bölgesi Talimhane'deki rezervasyon kaybı yüzde 60'lara kadar ulaşırken, bölgedeki otellerdeki doluluk oranları yüzde 35'e düştü. Talimhane Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Öztanık, olaylarla bölgenin imajının bozulduğunu, arka arkaya iptaller yaşandığını söyledi.

RAKİPLER ABARTIYOR
Geçtiğimiz yıl bu dönemde bölgede yüzde 95 olan doluluk oranlarının yüzde 35'lere kadar düştüğünü ifade eden Öztanık, "Bölgedeki otelcilerin oda düşüşünden kaynaklanan zararı 20 milyon euro. Ekstra harcamalar da eklendiğinde 25 milyon euroluk bir kayıp var" dedi. Yaşananlarda yabancı basının abartmalarının da etkili olduğunu savunan Öztanık, bölgenin turist potansiyeli itibarıyla en kötü günlerini yaşadığına, birçok uluslararası kongre ve toplantının da iptal edildiğine dikkat çekti. Öztanık, şunları kaydetti: "Reyhanlı olaylarıyla darbe yemiştik. Yayalaştırma projesiyle de yüzde 20 rezervasyon kayıpları vardı. Şimdi çok ağır bir darbe daha geldi. Ramazan'ın geldiğini de düşünürsek işler hiç iyi değil. Haziran için doluluk tahminimiz yüzde 50." Öte yandan bazı turizmcilerin dava açacağı belirtiliyor.

İMAJIMIZI BOZUYORLAR
Türkiye Otelciler Birliği (TUROB) tarafından yapılan açıklamada ise; yurt çapında yaşanan eylemlerin öncelikle turizm sektörünü yakından etkilediği kaydedildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Uzun bir geçmiş içinde verilmiş büyük emek ve çabalarla belli noktalara getirilmiş olan ülke imajı, bu kısacık süreçten ne yazık ki olumsuz etkilendi."