Çırakların tazminat hakkı yok!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ağustos 2012 Güncelleme 19 Ağustos 2012, 00:00
Çırakların tazminat hakkı yok!

İÇİNDEKİLER

Ankara'da sitelerde mobilya atölyesinde çırak olarak çalışıyorum. İşveren, 'Sen bu işi beceremiyorsun' diyerek işten çıkarttı. Kıdem tazminatı da vermiyor. Çıraklar kıdem tazminatı alamıyor mu? H.Y./Ankara
Kıdem tazminatına hak kazabilmek için 4857 Sayılı İş Kanunu'na göre işçi olarak çalışma şartı vardır. İş Kanunu'na göre çalışmayanlar kıdem tazminatı alamazlar. Çıraklar İş Kanunu'na tabi değildir. Çıraklar mesleki eğitim kanununa tabi olduklarından kıdem tazminatı hakları yoktur.

Evimde yaşlı hasta anneme baktıracağım. Yabancı uyruklu hasta bakıcısı veya hizmetçi çalıştırmak İş Kanunu'na göre suç teşkil eder mi? Davut GÖZ / İstanbul
Yabancıların Türkiye'deki çalışmalarının izne bağlanması ve bu yabancılara verilecek çalışma izinleri ile ilgili esaslar İş Kanunu ile değil 4817 Sayılı Kanun ile belirlenmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan çalışma izni almadan yabancı uyruklu çalıştırmak suçtur.

PARA CEZASI...
'Çocuk, hasta, yaşlı bakıcısı' adı altında ev hizmetlerinde çalışma izni olmadan yabancı çalıştıranlara (her bir yabancı için) 4817 Sayılı Kanun'a göre idari para cezası uygulanır. Tababet ve Şuabatı tarzı icarsına dair kanunun 63. maddesine göre; Türk vatandaşı olmayanlar hasta bakıcılığı yapamazlar. Bu nedenle Türkiye'de hastabakıcı olarak çalışmak isteyen yabancı uyruklulara çalışma izni verilmez. Bizden hatırlatması.

Özel bir şirkette 2008 yılından beri çalışıyorum. Asgari ücret tutarında maaş alıyorum. Hafta sonları da gelip çalıyorum. Mesai saatleri dışında her gün mesaiye kalıyorum. 1.5 yıldır mesai paralarını alamadım. Geçen yıl yıllık izin de kullanmadım. Haklarımı alamıyorum. İşten çıkarsam bu haklarımı nasıl alırım? 5...736755 Nolu SMS
İş Kanunu'na göre; haftada 6 gün çalışan işçinin 1 gün hafta tatili hakkı vardır. Hafta tatili kullandırılması zorunludur. Hafta tatilinde çalışan işçiye işverenin toplam 2.5 yevmiye ödemesi gerekir. Haftalık çalışma süresi 45 saattir. Haftada 45 saatten fazla yapılan çalışmalar fazla çalışmadır ve saat ücretinin yüzde 50 fazlasıyla ödenmesi gerekir. Yıllık izinin de kullandırılması gerekir. Eğer işveren kanuni bu hakları kullandırmıyorsa veya ödemiyorsa iş mahkemesine dava açma hakkınız vardır. Dava açarken fazla mesai yaptığınıza ve hafta tatilinde çalıştığınıza ilişkin kanıtlarınızın ve şahitlerinizin olması gerekir. Yıllık izin kullandığınızı ise işverenin ispat etmesi gerekir.

* * *
KAMUDA İŞ OLANAKLARI
Sayıştay Başkanlığı, hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu'nca kabul edilen yurt içi ve yurt dışındaki en az 4 yıllık fakülte veya yüksekokullardan birinden mezun olanlardan 45 denetçi yardımcısı alacak. Başvurular 3-19 Eylül arasında elektronik ortamda yapılacak.

* * *
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
02.02.1962 doğumluyum. 01.04.1997'de tarımdan Bağ- Kur'luyum. 3400 gün tarım Bağ-Kur'um bulunuyor. Sigorta başlangıç tarihim 15.11.2006. 600 gün sigortam var. Ne kadar primle ne zaman emekli olabilirim? 5...903175 Nolu SMS:
Bağ-Kur girişinize göre SSK'dan 25 yıl, 56 yaş ve 5825 prim gün şartlarına tabisiniz. Askerlik borçlanarak (tahmini 18 ay) 25 yıl, 55 yaş ve 5750 prim gün şartlarına tabi olabilirsiniz. Askerlik hariç prim gün sayınızın tamamlanması için 1210 gün daha prim ödemeniz gerekmektedir. SSK emeklilik şartlarına tabi olabilmek için 660 gün daha SSK primi ödeyip geri kalan eksik günleri isteğe bağlı da ödeyebilirsiniz. Ancak, bu şartlar ve 55 yaş şartınız tamamlansa bile emekli olacağınız tarih 01.10.2020 olacaktır. Çünkü 25 yıl şartınız bu tarihte dolacak. Askerlik ödemesi yapmanız şart.