Süper transfer

Yurt dışında bulunan Türk mühendisler yerli üretim savaş uçağı, helikopter ve uydu projeleri için geliyor. 100 süper beyinli mühendisten 20'si ile anlaşıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Kasım 2011 Güncelleme 19 Kasım 2011, 01:32
Süper transfer

İÇİNDEKİLER

Türkiye, yurt dışındaki süper beyinlerini geri kazanıyor. Büyük bir atılım içinde olan Türk havacılık sanayi, yerli savaş uçağı, helikopter ve uydu gibi dev projeleri hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürürken; Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) bu projelerde ihtiyaç duyulan kalifiye Türk mühendislerini yurt dışından Türkiye'ye getirmek için harekete geçti.

BAŞVURU YAĞIYOR
'Tersine Beyin Göçü Projesi'ni başlatan TUSAŞ, özellikle havacılık sektörlerinde çalışmış veya çalışan kalifiye mühendislere web sitesi aracılığıyla çağrıda bulundu. TUSAŞ'a, 1 ay içinde başta ABD olmak üzere Almanya, İngiltere, Kanada ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeden 100'ü aşkın mühendis başvuru yaptı. Bunların içinden 20 mühendis ile görüşmelere başlandı. TUSAŞ yetkilileri, milli imkanlarla geliştirilecek Jet Eğitim ve Jet Muharip Uçağı, Hafif Sınıf Özgün Helikopter ile Uydu Montaj Tesisi gibi önemli projeler için çalışmalar yapıldığını anımsatarak, nitelikli mühendislere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

'KAPILARIMIZ ONLARA AÇIK'
Bu projelerle birlikte beyin göçünün olumsuz etkilerinin daha yoğun hissedilmeye başlandığını ifade eden yetkililer, şunları kaydetti: "Başka ülkelerdeki fırsatları değerlendirmek amacıyla ülkemizden ayrılan yetkin mühendislerimize çağrı yapılması için yoğun bir çalışma başlatıldı. TUSAŞ'ın özgün projelerinde yer almak isteyen tüm mühendislerimize kapılarımızı açıyoruz. Bu heyecanı bizimle paylaşmak isteyenlerin web sayfamızdaki 'Tersine Beyin Göçü' programına iş başvurusu bırakmaları yeterli." Yetkililer, proje kapsamında istihdam edilecek mühendis sayısının görüşmeler sonucunda ortaya çıkacağını kaydetti.

DEV PROJELERE İMZA ATIYOR
Uçak, uydu sistemleri, insansız hava araçları gibi entegre havacılık ve uzay sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon ile üretim süreçlerinde, Türkiye'nin teknoloji merkezi konumunda olan TUSAŞ, F-35 Müşterek Saldırı Uçağı, A400M, yeni nesil ticari yolcu uçağı Airbus A350 XWB, uzun mesafe uçağı B787 gibi uluslararası havacılık projelerinde de önemli roller üstleniyor. TUSAŞ'ın ürün ve faaliyet yelpazesi içerisinde insansız hava aracı 'Anka', temel eğitim uçağı 'Hürkuş', özgün hedef uçak sistemi Turna'nın yanı sıra, F-16 ve C-130 uçaklarının modernizasyonu, T129 taarruz ve taktik keşif helikopteri yer alıyor.

YILDA 4 İKRAMİYE
TUSAŞ'ta bin 512 mühendis çalışıyor. TUSAŞ mühendislere piyasa şartlarının üzerinde ücret ödüyor ve yılda 4 kez ikramiye veriliyor. Özel sigorta uygulamaları, sosyal ödemeler ve görevin kritikliği ile ilişkili olarak mühendislere çeşitli olanaklar da sunuluyor.