İthal et yerliye karıştı fiyatlar sınırı aştı

İthalata rağmen düşmeyen et fiyatlarındaki tartışma sürüyor. İthal eti yerliyle karıştırıp yüksek fiyata satanlara tepki, sektörden geliyor: Kimse ithal sattığını söylemiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ocak 2011 Güncelleme 10 Ocak 2011, 15:31
İthal et yerliye karıştı fiyatlar sınırı aştı

İÇİNDEKİLER

Geçen yıl rekor seviyede yükselen et fiyatlarındaki karmaşa devam ediyor. Hükümetin ithalat silahını çekmesine rağmen bir türlü fiyatların düşmemesinin sebebini yine sektörün içinden gelenler anlattı: "İthal et satmıyorum diyen yalan söylüyor. Herkes satıyor. Ama ithal olduğunu söylemiyor." Bizzat Tarım Bakanı Mehdi Eker'in de dile getirdiği gibi, et fiyatları toptanda düşmesine rağmen vatandaşa yine çok yüksek rakamlardan ulaşıyor. Bunun sebebini perakendede 'fahiş kâr'a bağlayan Bakan Eker, denetimleri sıklaştırdıklarını açıklamıştı.

İKİ ÜRÜN AYRI TUTULMALI
İthal etin normalde vatandaşa çok düşük fiyatlardan ulaşması gerekirken, burada oynanan oyun ise tepkilere yol açıyor. Birçok perakende zincirinde ithal et olmasına rağmen bu vitrine çıkmıyor. İthal etlerin yerli etlerle karıştırılıp yüksek fiyatlarla satıldığı öne sürülüyor. TAKVİM'in görüşlerine başvurduğu sektör temsilcileri ise tüm satıcıların ithal eti ayrı olarak satması gerektiğini ve bunun üzerine 'ithaldir' etiketinin yazılmasının zorunlu olduğunu belirtiyor.

'SATMIYORUM' DİYEN YALAN SÖYLER...
Emin Et Başkanı Mehmet Emin Arslan:
"Ulusal zincirlerin hepsi ithal et satıyor. Ama 'Satmıyoruz' diyerek tüketicide yanlış algı oluşturuyorlar. Bu etler yerliye göre hem kaliteli hem ucuz. Vatandaş ithal istemeli ki, mağazalar ithal diye göstersin, yerlinin de fiyatı düşsün. Diğer türlü onlar mecburen aldıkları ithal eti 'yerli' diye satıp üstelik çok yüksek kâr ediyorlar. Biz ithal eti perakendeye kıyma olarak 17 TL'ye kuşbaşı olarak 19 TL'ye satıyoruz."

ETiKETLERDE BELLi OLMALI
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ:
"Birçok yerde ithal et bulunmasına rağmen hiçbir yerde bu etlerin 'ithal' olduğu belirtilmiyor. İthal eti daha çok zincir mağazalar ve sucuk, salam üreticileri kullanıyor. Etiketlerde etin ithal mi, yerli mi olduğu belirtilmiyor. Etlerin önünde ithal olduğu yazmalı."