"Şaşırtıcı derecede dobra bir hüküm"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya gezisi yabancı basında da geniş yer buldu.

Giriş Tarihi 28 Şubat 2011, 00:00 Güncelleme 28 Şubat 2011, 12:48
Şaşırtıcı derecede dobra bir hüküm

İÇİNDEKİLER

Yabancı basında yankı bulan Pazar günü başlayan Almanya gezisinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Türk göçmenlerin entegrasyonuyla ilgili politikalar uluslararası hukukun ihlali" olarak tanımlaması, "şaşırtıcı derecede dobra bir hüküm" yorumu yapıldı.

BBC Türkiye tarafından yansıtılan The Independent'ın haberinde, Almanya'daki Türk kökenli göçmenlerin karşı karşıya kaldıkları muamelenin Türkiye ile Avrupa'nın arasındaki çatlağı yeniden açtığını belirterek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk göçmenlerin entegrasyonuyla ilgili politikaları, "uluslararası hukukun ihlali" olarak tanımlamasına, "şaşırtıcı derecede dobra bir hüküm" yorumunu yaptı.

Öte yandan Almanya'da yayımlanan Deutsche Welle'in Almanya gezisine ilişkin haberinde, Erdoğan'nın Almanya'ya "yabancı düşmanlığı" ve "İslamofobi" uyarısında bulunduğunu bildirirken, Erdoğan'ın şu sözlerine yer verdi:

"Antisemitizm ne denli bir insanlık suçu ise İslamofobi de o denli insanlık suçudur. Irkçılık gibi bir insanlık suçudur. Başta Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde görülen yabancı düşmanlığını kaygıyla izliyoruz."

Almanya'da yaşayan Türklerin yanında olduklarını belirten ve Alman toplumuna uyum sağlamaları çağrısında bulunan Erdoğan konuşmasında, Alman siyasetçilerden de yabancı düşmanlığının önüne geçmelerini istedi.

Almanya'da sürgünde yaşayan Türk aydınlarını Türkiye'ye davet eden Erdoğan, "Geçmişte yaşanan baskılar nedeniyle, ifade özgürlüğünde yaşanan sıkıntılar nedeniyle, Avrupa'ya göç etmek zorunda kalan, Almanya'da yaşamak zorunda kalan sanatçılarımızı, yazarlarımızı da bu vesileyle ülkelerine, Türkiye'ye dönmeye davet ediyorum" şeklinde konuştu.