Emekliler için 2 destek paketi geliyor

Önümüzdeki dönemde emeklilere yönelik 2 ayrı paket hayata geçirilecek. Mayıs başında açılacak ilk paket ile emeklilere yönelik pek çok destek devreye alınırken, Temmuz’da ise gelirleri artıracak adımlar atılacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Nisan 2024 Güncelleme 23 Nisan 2024, 07:01
Emekliler için 2 destek paketi geliyor

İÇİNDEKİLER

Emekliler bu yıla yeni gelirlerle başlarken, önümüzdeki dönemde de destekleyici adımlar atılmaya devam edilecek. Bu kapsamda 2 paket hayata geçirilecek. Mayıs'ta açılacak ilk paket ile emeklileri hemen her alanda destekleyecek, cebini rahatlatacak, hayatına dokunacak adımlar atılacak. İkinci paket ile ise Temmuz'da gelirler artırılacak. Peki bu paketlerde neler var? İşte detayları...

MAYIS'TA DESTEK YAĞMURU
Çalışma Bakanlığı'nın ilgili bakanlıklar, özel ve kamu kuruluşlarıyla iş birliği içinde hayata geçireceği pek çok destek ilk pakette yer alacak. Paket kapsamındaki desteklerde yaşanılan bölge göz önünde bulundurulabilecek. Örneğin; büyükşehirlerdeki kira, diğer illerdekilere fatura destekleri verilebilecek. Ayrıca gıda gibi ihtiyaçların karşılanmasına yönelik adımlar atılacak. Bu desteklerde hane gelirine bakılacak. En düşük emekli aylığını alan ve başka geliri olmayanlar desteklenecek. Ayrıca tüm emeklileri kapsayan kampanyalar yapılacak. Pakette beklenen destekler şöyle:

- Özellikle en düşük aylığı alan emeklilere bir alışveriş kartı verilmesi planlanıyor. Her ay para yüklenen bu kart ile anlaşmalı marketlerden alışveriş yapılabilecek. Ayrıca zincir marketlerde, Tarım Kredi Kooperatif Marketleri'nde, giyim mağazalarında, PTT AVM'de, PTT Kargo'da emeklilere özel indirimler de gündemde.
- Başta düşük gelirliler olmak üzere emeklilerin doğal gaz ve elektrik faturalarında indirim yapılması üzerinde çalışılıyor.
- Çalışmalarda emeklilere kira yardımı verilmesinin de masaya yatırıldığı öğrenildi. Evi olmayan düşük gelirli emeklilere yönelik bu destek özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar için düşünülüyor.
- Yerel yönetimlerle iş birliği yapılarak su faturasında indirim, ulaşım destekleri, belediye tesislerinde özel imkanlar sağlanması üzerinde duruluyor.
- Emeklilerin telefon ve internet hizmetlerinden daha avantajlı yararlanması için de çalışma yapılıyor. Operatörlerle protokoller yapılarak indirimli tarifeler hayata geçirilecek.
- Şehirler arası seyahatlerde de özel indirimler gündemde. Bu kapsamda uçak, otobüs ve trende iş birlikleri yapılacak.
- Sinema ve tiyatrolarda indirim kampanyaları gerçekleştirilecek.
- Emeklilere kamu sosyal tesislerinde tatil imkanı sunulması, turizm şirketleriyle yapılacak iş birlikleriyle özel indirimler sağlanması üzerinde duruluyor.

TEMMUZ'DA GELİRLER ARTACAK
İkinci paket ise Temmuz'da devreye alınacak ve gelirleri artırmaya yönelik olacak. Bu paket ile Temmuz zammını destekleyecek adımlar atılacak. SSK ve Bağ- Kur'lulara ilk 6 aylık enflasyon oranında zam, memur emeklilerine yüzde 10 artış ve enflasyon farkı yansıtılırken, ek iyileştirmeler kapsamında 3 formül masaya yatırılacak:

- İlk formül refah payı olacak. Temmuz'da SSK ve Bağ-Kur emeklileriyle memur emeklilerinin zam oranı farklı olacak. Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki enflasyon tahminlerine göre zam oranı SSK ve Bağ-Kur'lularda yüzde 25.48, memur emeklilerinde yüzde 20.02 beklenirken, refah payıyla bu artışın eşitlenebileceği üzerinde duruluyor.
- Taban aylık ödemesinin artırılması da ele alınacak. Eğer taban aylıkta değişiklik kararı çıkarsa artış için en önemli kriter enflasyon verileri olacak. 6 aylık enflasyon yansıtılırsa TÜFE tahminlerine göre en düşük ödeme 12 bin 548 lirayı bulabilecek. Yıl sonu enflasyon hedefi yansıtılırsa 13 bin 600 liraya ulaşacak.
- Emeklilere yönelik çalışmalarda masaya yatırılacak formüllerden biri de kök aylıkları taban aylıktan az olanlara yönelik olacak. Burada seyyanen artış yapılabilecek.

YASAL UYARI: TAKVİM.COM.TR'DE YAYINLANAN KÖŞE YAZISI/HABERİN TÜM HAKLARI TURKUVAZ MEDYA GRUBU'NA AİTTİR. KAYNAK GÖSTERİLSE VEYA HABERE AKTİF LİNK VERİLSE DAHİ KÖŞE YAZISI/HABERİN TAMAMI YA DA BİR BÖLÜMÜ KESİNLİKLE KULLANILAMAZ. KULLANILMASI DURUMUNDA YASAL İŞLEM BAŞLATILACAKTIR.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN