Herkese 'IBAN'ma

Alışverişlerde IBAN ile ödemeler artarken, uzmanlar uyardı: Hem ayıplı ürün hem ödemenin ispatı konusunda hukuki mağduriyetler çıkabilir.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Nisan 2024 Güncelleme 22 Nisan 2024, 07:01
Herkese ’IBAN’ma

İÇİNDEKİLER

Bazı işletmeler, kredi veya banka kartı ile ödeme almak yerine, müşterilerini IBAN vererek banka hesaplarına yönlendiriyor. Son dönemde artan uygulamanın, hem tüketiciler hem de işletmeler açısından bazı sakıncaları bulunuyor.

TÜKETİCİLER DİKKAT!
Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük de vatandaşların aldıkları mal ve hizmetten dolayı mağduriyet yaşaması durumunda ellerinde fiş ve fatura gibi belgenin bulunması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Çünkü tüketiciler yasal haklarını korumak için hakem heyetlerine yaptıkları başvuruda ayıplı mal veya hizmeti hangi işletmeden aldığını ispatlamak zorunda. IBAN yoluyla talep edilen ödemelerde fiş ya da fatura verilmiyor ve ödemeler şahsi banka hesaplarına yönlendiriliyor. Ödeme yapılan şahsi hesap numarasının kime ait olduğunun bilinmemesi, vatandaşlar için hukuki mağduriyete neden olabilir."

AÇIKLAMA YAZIN
Mal veya hizmeti işletmeden alıp, ücretin şahsi banka hesabına yollanmasının doğru olmadığına dikkati çeken Levent Küçük, "Size 'Ödemeyi yapmadınız' denilmesi halinde ücreti yolladığınızı kanıtlamanız zor. Bu nedenle IBAN üzerinden gönderilen ücretlerde açıklama kısmına ödemenin hangi hizmet için yapıldığını yazmanız gerekiyor" ifadesini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN