Günübirlik ziyaret, iki ülke ilişkilerinde yeni bir çığır açacak

Başkan Erdoğan, 12 yılın ardından Irak’a bir ziyaret gerçekleştiriyor. İki ülke arasında en az 20 anlaşmanın imzalanması öngörülüyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Nisan 2024 Güncelleme 22 Nisan 2024, 07:01
Günübirlik ziyaret, iki ülke ilişkilerinde yeni bir çığır açacak

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani'nin davetiyle Irak'a gidecek. Türkiye'nin son dönemde Irak makamları ile artan temasları bugün gerçekleşecek ziyarette yüksek düzeyde müzakere edilecek. Ziyaret, son dönemde ivme kazanan ikili ilişkileri her alanda daha da ilerletme ve kurumsal bir çerçeveye kavuşturma amacını taşıyor.

Ziyaretin en önemli gündem maddesi terörle mücadele ve Türkiye'nin Kuzey Irak'ta terör örgütü PKK/YPG/PYD'ye yönelik operasyonları olacak. Erdoğan, Erbil'e gidecek. Ziyarette iki ülke arasında 20 çerçeve anlaşmasının da imzalanması öngörülüyor. Bölgenin refah ve istikrarına katkı sunacak Kalkınma Yolu Projesi'ne ilişkin görüşmelerin gerçekleştirileceği toplantıda, su kullanımı ve enerji işbirliği de gündeme gelecek. İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği insanlık suçuna varan eylemler ile Tel Aviv-Tahran arasındaki gerilim ile bölgesel gelişmeler masaya yatırılacak. 2022'de 24,1 milyar dolar olan Türkiye-Irak ikili ticaret hacminin, daha da geliştirilmesi hedefleniyor. Erdoğan, en son Başbakanlık döneminde 12 yıl önce Irak'a gitmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN