Umut 'SMA'nı!

Fransız ve Türk araştırmacılar, hiçbir yerde teşhis konamadığı için Kosova’dan gelen 6 yaşındaki bir çocukta, şimdiye kadar hiçbir hastalıkla ilişkilendirilmemiş bir genin, kas hastalığına yol açtığını keşfetti. TÜBİTAK’ın da desteklediği projede, SMA’nın tedavi edilebileceğine dikkat çekildi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Nisan 2024 Güncelleme 14 Nisan 2024, 06:57
Umut ’SMA’nı!

İÇİNDEKİLER

Türk araştırmacıları tarafından TÜBİTAK desteğiyle gerçekleştirilen çalışmada, kas hastalığına yol açan yeni bir gen keşfedildi. Yürümekte ve oturmakta zorlanan ve Sağlık Bakanlığı ile Koç Sağlık Vakfı'nın desteklediği Uluslararası Hasta Programı aracılığıyla Koç Üniversitesi Hastanesi'ne getirilen 6 yaşındaki Kosovalı bir çocuğa, pek çok test yapıldı. Ancak bilinen hiçbir hastalık teşhis edilemedi.

11 FARKLI ÜLKEDE VAR
Daha sonra bu gizemli durumun genetik temellerini çözmek için, geniş kapsamlı nörolojik ve genetik testler yapıldı. Araştırmacılar, daha önce hiçbir hastalıkla ilişkilendirilmemiş bir genin, zamanla kaslarda hasara neden olan bir protein ürettiğini keşfetti. Yeni keşif sonrası 11 farklı ülkede, 18 kişide daha bu hastalığın olduğu ortaya çıktı. Dünyada ilk kez tanımlanan bu hastalıkla ilgili makale, Şubat ayında dünyaca ünlü bilim dergisi Nature Communications'da da yayınlandı. Uluslararası uzmanlar, projenin çok önemli olduğunu söyledi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN